Upptäck Polen

– Res till Polen

Bydgoszcz ligger i norra Polen vid floden Brda, Bydgoszcz-kanalen och Vistula, den ligger i en rak linje cirka 108 km från Poznań, 140 km från Gdańsk och 225 km från Warszawa. Cirka 40 km från Bydgoszcz ligger Toruń, som är attraktivt för turister, och Grudziądz ligger drygt 60 km nordost.

Bory Tucholskie nationalpark ligger cirka 90 km från staden, därför är Bydgoszcz en bra utgångspunkt till denna plats. Den omedelbara omgivningen i Bydgoszcz är områden som korsas av dalar. Inom Bydgoszcz-skogen finns ett av de större områdena i Polen täckt med inlandsdyner, och tack vare placeringen av Bydgoszcz i området för två sjödistrikt i området finns det många vattenbehållare.

Opera Nova

Adres: Marszałka Ferdynanda Focha 5, 85-070 Bydgoszcz

Bydgoszcz Opera Nova är för närvarande en av de största och viktigaste kulturinstitutionerna i Bydgoszcz. Byggnaden har byggts i över 30 år, men Opera Nova är en av de mest moderna och mångsidiga musik teatrar i Polen.

Operaens tre stencirklar, som ligger vid floden Brda, har blivit en av symbolerna för Bydgoszcz och ett graciöst objekt för fotografering. Institutionens rika repertoar inkluderar opera- och balettverk, operetter och musikaler och kompletteras med konserter och shower.

Sedan 1994 har Bydgoszcz Operafestival arrangerats varje år, som är värd för operagrupper från hela världen.

Kościół pw. Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

Adress: Gdańska 2, 85-006 Bydgoszcz

Church of the Poor Clares är en av de mest karakteristiska byggnaderna i Bydgoszcz. Ett gotiskt-renässanstempel med en enda kyrka byggdes mellan 1582 och 1618. I interiören, som förblev monastisk återhållsamhet i valet av dekorelement, är anmärkningsvärt främst ett polykromt kuffert tak från 1600-talet, målningen av St. Stanisław Kostka av Leon. Wyczółkowski, mannerist alabaster basrelief från 1595.

Korsa floden

adress: Mostowa, Bydgoszcz

”Passing” kom till Bydgoszcz den 1 maj 2004 för att fira Polens anslutning till Europeiska unionen. Skulpturens fenomen är det faktum att den placerades över Brda på ett rep sträckt mellan bankerna. Hemligheten ligger i att flytta tyngdpunkten under repnivån. Tack vare detta upprätthåller skulpturen balans. Den ”förbipasserande” åtföljs av en svälja, på tyska är svalan en schwalbe. Och Szwalbe är namnet på grundaren av Pomeranian Philharmonic, en enastående Bydgoszcz-spelare.

Wyspa młyńska

adress: Mennica 10, 85-114 Bydgoszcz

Mill Island – det rymliga hjärtat i Bydgoszcz. En grön enklav i mitten av en 360 000 livlig stad. Hittills inte tagit över av den giriga moderna civilisationen. Det är märkligt! Park, avenyer av gamla träd: kastanj, juli. Stora gräsmattor, gränder med bänkar, ljudet av snabbt fallande vatten på torra och kulvert. Vatten runt.
 
Bydgoszcz, Mill Island, turistattraktioner, foto av Joanna Zasada
 
Turistattraktioner på Mill Island:
Modern Art Gallery (District Museum) -> permanent utställning på GSN
European Money Center (District Museum) -> permanenta utställningar: Treasury från Bydgoszcz-katedralen, Bydgoszcz Mint och Mill Island – historia och modernitet
Arkeologiska samlingar (distriktsmuseum) -> permanenta utställningar: I staden Bydgosta och Bydgoszcz och regionen i tidens gryning
Leon Wyczółkowski’s House (District Museum) -> permanent utställning: Works of Leon Wyczółkowski

Plac Wolności

adress: Plac wolności, Bydgoszcz

Bydgoszcz Wolności-torget beläget i stadens centrum vid thoroughródmieścies huvudgata på Gdańska gatan är en plats med en extremt rik historia, full av underbara monument. Först några ord om dess historia.

Plac Wolności märktes ut 1854, men det fick inte en verkligt storstadskaraktär förrän 1859, då det ”arrangerades” av general Helmut Carl Christian von Weltzien. Torget fick också ett nytt namn då, Weltzien Platz, varigenom upphovsmannen och sponsorn för det nya arrangemanget av torget hedrades. Det är värt att veta att torget var tidigare en del av 1600-talsträdgården som odlades av de fattiga klostrarna (precis som dagens park Casimir the Great). År 1873 minskade området på torget när dess södra del var avsedd för byggandet av en evangelisk kyrka (för närvarande kyrkan St Peter och Paul). De följande åren slutfördes torget genom att placera två monument på det. År 1893 dyker upp en rytterstaty av den tyska kejsaren Wilhelm I mejsel Alexander Callandrelli (efter första världskriget evakuerades han av tyskarna till Międzyrzecz), och 1904 sattes Fountain of Deluge av Ferdinand Lepcke upp på torget. Lite senare, 1945, på den centrala delen av torget visas ett frihetsmonument av den stora Bydgoszcz-arkitekten Jan Kossowski.

Det modernistiska monumentet firade ryska och polska soldater som kämpade för befrielsen av Bydgoszcz från nazisten. Ett intressant faktum är att monumentet skulle vara en tillfällig lösning tills den planerade byggandet av ett mer värdigt monument. Under tiden står obelisken idag, även om den är i något förändrad form. Eftersom monumentet byggdes om 1991, firar det för närvarande polarnas kamp för oberoende och återkomsten av Bydgoszcz till Polen 1920. Återvända ett ögonblick till de orealiserade planerna för att bygga ett ”mer värdigt monument”, är det värt att tillägga att efterkrigstidens planer antog byggandet av ett nästan 6 meter stort monument som presenterade soldat från Röda armén. På den tiden fanns det till och med postulat för att riva kyrkan på torget som ett lågt värdeobjekt, och framför allt en byggnad som utgör en dålig bakgrund för Röda arméns planerade monument (tacka Gud för att dessa planer och avsikter förblev orealiserade!).

Plac Wolności är framför allt en riktig salong i Bydgoszcz centrum. Vi kommer att hitta det bästa inom stadsplanering och arkitektur under sekelskiftet. Rikligheten i de former som presenteras av objekten på torget imponerar även de mest krävande turisterna. Det finns en perfekt neo-renässans, neo-barock, klassisisme, nygotisk, jugendstil eller modernism som bäst, allt omgiven av vackert och välskött grönska. Nu skulle jag vilja uppmuntra alla att ta en kort promenad runt Plac Wolności och presentera de mest intressanta byggnaderna i den. Jag föreslår att du börjar promenad med ett besök i Church of St. Piotr och Paweł.

Hotel pod Orłem

adress: Gdańska 14, 85-006 Bydgoszcz

Hotell ”Pod Orłem” – en ikon för Bydgoszcz-arkitekturen i början av 1900-talet och en av turistattraktionerna i Bydgoszcz. Det rikt dekorerade historiska hyreshuset, över vilket örnen sträcker sig sina vingar, designades av den enastående Bydgoszcz-byggaren Józef Święcicki

Platsens charm uppskattades också av Marshal Józef Piłsudski, generalerna Edward Rydz-Śmigły och Józef Haller, presidenten Ignacy Mościcki, samt pianisten Artur Rubinstein.

Długa gota

adress: Długa, Bydgoszcz

När du promenerar längs Długa Street, bland eleganta hyreshus, främst från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet, kan du känna atmosfären i gamla Bydgoszcz, även om när handelslagern nu har tappat sin position som ett kommersiellt centrum i staden. Det är värt att ta en titt på det unika museet för tvål och smutshistoria vid nummer 13-17, och också stanna vid sjuttonhundratalets byggnad vid nummer 22, där målaren Maksymilian Piotrowski (1813-1875), professor vid Kunstakademin i Königsberg föddes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *