Upptäck Polen

– Res till Polen

Staden Hevelius, bärnsten och Neptun. Varje år besöks av miljoner turister. Som få som i Polen skar i kanaler och kombinerar traditionerna för många nationers kulturer. Ett dynamiskt utvecklande akademiskt och kommersiellt centrum. Tri-City-krona. Visst förtjänar titeln som huvudstad i Pommern.
Main City – längs Royal Road.

Den så kallade. Main City är hjärtat i Gdańsk och den mest representativa delen av gamla stan. Man bör vara medveten om att praktiskt taget alla hus som beundras av turister byggdes om efter andra världskriget i sin ursprungliga form. Detta extremt svåra åtagande kan endast jämföras med återuppbyggnaden av Warszawas gamla stad.

Neptuns fontän

adress: Długi Targ, 80-833 Gdańsk

Fontänen startades 1633, medan det omgivande järngallret sattes upp 1634. Den första renoveringen av fontänen skedde under åren 1757 – 1761. En ny pool och kärna gjordes av Jan Karol Stender, och även smedmästaren Jakub Barren förnyade och kompletterade de saknade elementen i det skadade galleret. Som ett resultat av det utförda arbetet fick fontänen en rokokostil kännetecknad av rik prydnad.

Efter kriget började drabbades byggnaden. För att undvika allvarliga skador demonterades och döljdes. Efter slutet av andra världskriget återställdes det och återlanseringen ägde rum 1954.

Neptune-fontänen har generellt renoverats, inklusive fullständig rivning av dess piedestal och skulptur, och deras renovering från september 2011 till april 2012. Under arbetena installerades ett modernt vattenreningssystem och vattenattraktioner.

Brama zielona

adress: Długi Targ 24, 80-828 Gdańsk

Green Gate är den största stadsporten i Gdansk. Byggdes under andra hälften av 1500-talet på platsen för Kogi-vattenporten. Representerar typiska former av nederländsk manism. För närvarande är det sätet för filialen av Nationalmuseet och Gdańsk Photo Gallery.

Byggnadens två huvudrum fungerar som utställningshallar där tillfälliga utställningar av forntida och modern konst, polska och utländska presenteras. Den stilfulla hallen på första våningen kan också vara en plats för möten, konferenser och konserter. Gdańsk Gallery of Photography har hittats på tredje våningen sedan 2015.

Objektets historia
Green Gate som stängde från Motława River Long Market – stadens mest representativa torg – byggdes under åren 1564-1568. Skaparen av projektet anses övervaka byggandet av mästaren Regnier från Amsterdam. Denna mest magnifika av Gdańsk-grindarna, med tre passager i källaren, hänvisar till symbolen för triumfporten, och dess arkitektoniska form är ett exempel på holländsk mannerism. Utifrån var den dekorerad med nästan tvåhundra skulpturer och basreliefer, gjorda enligt grafiska mönster, inklusive Cornelis Floris. Hela andra våningen ockuperades av en stor hall – den största i det då polsk-litauiska samväldet – med ett område på tre hundra kvadratmeter, upplyst från fyra sidor med tjugofem stora fönster.
Den gröna porten uppfördes som säte för den tredje ordynk, en hundra personers representation av köpmän och hantverksgilde i stadens myndigheter, men snart var den avsedd som en tillfällig kunglig säte och en bostadsflygel lades till från söder. Det var för att tjäna kronade huvuden under deras besök i Gdansk, men ingen kung bodde någonsin i den. Till att börja med fanns det ett vapenrum i den stora hallen, sedan var det högtider, festivaler, föreställningar, fester arrangerades – också under kungliga vistelser. I den norra delen av källaren, fram till 1868, fanns det City Scale. Från 1746 till 1829 ockuperade Natural Society större delen av byggnaden. På 1830-talet, på grund av dåligt tekniskt skick, demonterades gavlarna, kroppen sjönk till nivån på andra våningen, toppades med en räckhåll och gipsades. Ett halvt sekel senare återställdes den ursprungliga formen – med ett högt tak och tre gavlar i östra och västra höjderna. Även då, på platsen för det tidigare vågrummet, skjutades den fjärde passagen ut. Från 1880 till sista kriget var Green Gate säte för Natural History Museum. Den brändes och delvis förstördes 1945 och byggdes om och i fyrtio år (fram till 1992) hölls Monument Conservation Workshop.

Motława-floden

adress: Długi Targ 24, 80-828 Gdańsk

Floden är relativt kort (cirka 65 km lång), men i Gdansk historia spelade den åtminstone en nyckelroll under många århundraden. De första Gdańsk-hamnarna byggdes på grundval av Motława, och staden är skyldig sin välstånd och välstånd för denna flod. Namnet är kanske en relik för det preussiska språket, ett liknande ord (”mutulas”) i litauiska tal betyder ”vattenbubbla”, den lettiska ”mutulis” är en verbalbeteckning för ”gushing spring”.

Ursprungligen fungerade Motława som en Vistula-arm, men under medeltiden avbröts den från strömmen i den längsta polska floden. Dess namn täcker också Szpęgawa, som tidigare var en Motława-biflod. Det antas för närvarande att Motława rinner från sjön Rokickie nära Tczew. Banan är oerhört intressant och pittoresk, floden flödar genom efterföljande Żuławy byar med monument som minns Teutoniska tider, inklusive Krzywe Koło, Suchy Dąb eller Grabiny Zameczek. I den iögonfallande Wróblewo, en vacker kyrka från 1500-talet, och i Jan Mokre 1740 föddes Jan Jerzy Forster – i sällskap med sin far deltog han i James Cook-expeditionen runt om i världen!

Natursköna och historiska attraktioner är förbundna med den markerade Motławski-rutten (40,4 km lång) som leder från Tczew till Gdańsk.

På vägen samlar Motława vatten från flera bifloder: Kłodawa, Bielawa, Czarna Łacha, Radunia och Radunia Canal. Floden är intressant i byn Krępiec, där Radunia och Czarna Łacha flyter in i Motława i närheten av varandra.

I Olszynka-distriktet rinner floden in i ett mycket urbaniserat område. Här har Motława-kursen förändrats under århundradena, till exempel, sedan slutet av 1500-talet har armen känd som Nowa Motława arbetat. Som nämnts ovan spelade floden en nyckelroll i Gdańsks historia. som ett bekvämt hamnarutrymme.

Motława rinner in i Dead Vistula nära den polska Hak-halvön. Kanske den mest intressanta möjligheten att lära känna Motlawa-tillgångarna är kajakekspeditionen, möjligheten att hyra utrustning på ”Żabi Kruk” Water Club.

Mariacka street

adress: mariacka, Gdańsk

Förmodligen i mitten av fjortonde århundradet, på grund av de myriga träskområdena, kunde Mariacka Street ännu inte springa från kyrkan till själva Motława. Detta hände antagligen när St. Mary’s Gate byggdes, på vilket vi har det första omnämnandet från 1484. Låt oss lägga till porten, dekorerad på båda sidor med granitplattor med denna triad av vapensköldar från Polen, Gdansk och Royal Prussia.

Även under medeltiden fanns det många skomagarverkstäder, vilket bekräftas av utgrävningar. Det fanns också St. Anden av stadsbänkar, så kallade spillror. I slutet av 1500-talet uppförde den berömda arkitekten Antoni van Obbeerghen en av de mest ovanliga Gdańsk-renässansbyggnaderna, ett utsökt köpmannshus som tillhörde Jan Kopego vid den gotiska vattenporten. Han väckte uppmärksamhet inte bara med sitt extraordinära fönsterfönster (från Motława-sidan), utan också med den märkliga tornen som förmodligen använts av köparen för att observera fartyg i hamnen.

På hela Mariacka-gatan och på båda sidor av den finns linser. Det är stämningsfulla vittnesbörd från tidigare burgare och patricier, deras konstnärliga smak, respekt för konst och otroligt skulpturellt (stenhuggeri), metallplast (gitter) och träsnideri. Endast djurmotiv, främst gargoyles som dränerar vatten från rännorna, skapar här det enskilda Gdańsk-bestiaryet, vars tillskott kan hittas högt på topparna på hyrorna. De senaste århundradena, med början från det gotiska, har satt sitt tydliga prägel inte bara på fasaderna på smala hus, utan mest av allt på ”verandorna” under vilka tidigare källarrum omvandlades till små butiker över tid.

Men inte bara för handelsbesökare kom hit. De överlappade St. Marys främst på grund av det unika landskapet i detta hörn, för konstnärliga och estetiska känslor, och också för att överväga – i skuggan av den stora ”församlingskyrkan”, den gamla prakten av Gdańsk. Mariacka Street har också varit och förblir i århundraden en plats där älskare träffades.

Franciszek Klein skrev 1921 att denna gata är den mest värdefulla pärla och den vackraste bilden av gamla Gdańsk. ”Här råder en trevlig, lugn fred. Sällan spridda gröna buketter av träd ger ännu mer charm. Jag kommer aldrig att glömma intryck när jag först gick in på denna gata. Det var tidigt på morgonen. När jag gick ett kvarter befann jag mig mitt i Fraugengasse på en gång. Allt sov fortfarande här: människor, väggar och träd. Den minsta rörelsen störde inte sömnen. Det var ett ögonblick av oförstådlig tystnad, bland vilken man kunde glömma världen idag. ’

Den litterära uppteckningen av intryck av många mycket framstående polska folk i pennan är en viktig, men inte den enda polska accenten som är associerad med denna gata. Det är värt att komma ihåg att det var här i hyreshuset på nummer 37 som Bernard Milski, redaktören och förläggaren, började sin tryck- och publiceringsverksamhet. Med detta, och en grupp polska aktivister, kom initiativ i april 1891 från tryckpressens första nummer av ’Gazeta Gdańska’, där fragment publicerades i början av vårt århundrade, inklusive omfattande fragment av Teutonic Knights Henryk Sienkiewicz. Detta firas av en plack som avslöjades 1984.

Gatan, även om den länge är stängd för trafik, är full av liv året runt. Du kan alltid träffa inhemska och utländska turister. De vandrar över den gamla granitbeläggningen och beundrar hantverket av de gamla mästarna och behärskar samtida Gdańsk-konstnärer, som med största omsorg återställde under konservatorns vakta öga den tidigare prakten på gatan, som förstördes under den senaste krigföringen.

Bazylika Mariacka

Adress: Podkramarska 5, 80-834 Gdańsk

Den största kyrkan i Gdańsk och världens största tegelsten – St. Mary’s Church är en unik plats, både på grund av dess enorma och tack vare århundradenas historia inneslutna i den som i en utdragen låda.
Marias kyrka i Gdańsk, eller basilikan för antagandet av den välsignade jungfruliga Maria, som dess officiella kallelse låter, är den mest magnifika byggnaden i historiska Gdańsk. Det tog 159 år för byggare att skapa den här jätten, som byggdes upp i etapper när de trogns städernas tekniska kapacitet och rikedom ökade. Kyrkans inre är tillräckligt stor för att rymma minst 20 000 människor. Detta återspeglar emellertid inte behoven i dess byggnadsår, utan är snarare en demonstration av rikedom, eftersom hela Gdańsk hade bara dubbelt så många invånare vid byggnadstiden än vad som kunde passa i kyrkan. Ett enormt kvarter med mörkröda tegelstorn över havet på taket i hyreshus, och det enorma, kraftiga och otydligt slutade tornet, 78 meter högt, är fortfarande den högsta byggnaden i Gdańsk. När man tittar på panorama över Gdansk är det svårt att hålla med om att jämföra kyrkans utsikt med ett enormt fartyg som seglar på havsvågorna.

Kyrkan uppfördes som en katolik, från mitten av sextonhundratalet till 1945, den tjänade Evangelicals – de lämnade också de mest intressanta dekorelementen i den, som harmoniserar väl med tidigare, gotiska altare och målningar. Templet, vars solida konstruktion överlevde krigsskadorna, förlorade det mesta av sin utrustning, som verkar relativt tomt idag, men tack vare det gör dess inre ett extraordinärt intryck med storleken på flottorna och regelbundenheten hos vita pelare och valv.

Trots de betydande krigsförlusterna kan du fortfarande se i Mariakyrkan en imponerande samling av gotiska altare, med ett stort, guldpläterat huvudalter, som på ett majestätiskt sätt visar kröningen av Jungfru Maria och många andra bibliska scener. Den enorma astronomiska klockan gör ett stort intryck, som har dekorerat norrtranseptet i över femhundra år, samtidigt som det är ett konstverk och ett monument av medeltida teknik, som återställts till sin tidigare ära för flera år sedan. På klockan kan du höra historier om skadan hos skaparen och förbannelsen på dem som försöker fixa den. Det är omöjligt att motstå charmen hos Gdańsks vackra Madonna – en sen gotisk staty som visar en gyllenehårig, lite leende mamma med ett elak barn i armarna. Som legenden har gjort, gjordes statyn över en natt i en fängelsecell under mejsel av en studentskulptör som felaktigt dömdes till döden och underbart räddades från förtryck.

St. Mary’s Church – Kronen i Gdansk – är en plats full av historia frusen i statlig stillhet, souvenirer från tidigare invånare och underbara konstverk. Interiören, sval även i den hetaste värmen, inbjuder dig att gå med och ta ett ögonblick för att reflektera över det förflutna, på varaktighet och transient, och särskilt om hantverk av tidigare mästare.

Oliwa Business center

adress: aleja Grunwaldzka 472C, 80-309 Gdańsk

affärscentrum, det största kontorsanläggningen i norra Polen, beläget i Gdańsk Oliwa-distriktet i al. Grunwald. Kontorscentret etablerades i flera etapper och bestod i augusti 2016 av fem byggnader. Efter avslutad investering, planerad för 8 byggnader, kommer den att nå 230 000 m² på en 3,5 hektar stor tomt. Den första byggnaden var Olivia Gate, med en yta på 18 000 m², med 420 utrymmen i den underjordiska parkeringen. I början av januari 2013 driftsattes den andra byggnaden av komplexet, Olivia Point, med en yta på 9 600 kvm, och den tredje skyskrapan Olivia Tower med en yta på 14 200 kvm. Nästa byggnad som slutfördes i mars 2014 är Olivia Four, med en yta på 14 500 m². I maj 2015 driftsattes den femte Olivia Six-byggnaden med en hyrbar yta på cirka 17 000 m². Detta gjorde Olivia Business Center till det näst största kontorsprojektet i Polen.

Oliwa Park

adress:  Opata Jacka Rybińskiego, 80-001 Gdańsk

Den största parken i Gdańsk är en plats för rekreation och vila för många stadsbor och turister. Det har också en intressant historia.

Skapandet av Oliwa-parken är relaterat till verksamheten i den cisterciensiska ordningen, som dök upp i närheten av Gdańsk 1186. Cistercienserna förvaltade området över Oliwa-strömmen, där de byggde klostret och började sedan utveckla utrymmet runt dem, skapa en trädgård, dammar och alléer, plantera örter och prydnadsväxter.

Efter återuppbyggnaden av abbotspalatset 1754-1756 beställde abbot Jacek Rybiński ett projekt för att ändra parkeringsarrangemanget. Det gjordes av trädgårdsmästaren Henstchel, och genomförandet genomfördes av Kazimierz Dębiński från Kock, känd för sina verk i Wilanów för Izabela Czartoryska. Den nya barockversionen av parken skulle hänvisa till Versailles trädgårdar. Den franska delen av parken skapades vid den tiden. Den engelska-kinesiska delen, som imiterar vilda djur, skapades i slutet av 1700-talet av Jan Jerzy Saltzmann (son till skaparen av kungliga trädgårdar i Potsdam). Ungefär samma tid var parken öppen för besökare. Sedan kom klippträdgården, orangeriet och palmhuset. 1955 fick parken sitt namn efter Adam Mickiewicz, och 1971 infördes den i Gdańsk-monumentet. Den senaste delen är den japanska trädgården.

Alléer, dammar, planteringar och delar av landskapsarkitektur som skapats genom åren har skapat ett unikt utrymme – en plats för familjevandringar, möten och kulturevenemang. Förutom värdefull vegetation från hela världen (det finns en botanisk trädgård i parken), kan vi se en kaskad på Oliwa-strömmen, prata i viskens grotta (man kan höra i en grotta vad en viskande person säger i grottan på andra sidan av avenyn) eller titta på resterna av Książęce Utsikt – betraktningsaxeln, som skapade en illusion att strax efter dammen började havet (3 km bort). Två filialer av Nationalmuseet i Gdańsk verkar i parken – avdelningen för modern konst vid abbotspalatset och avdelningen för etnografi vid Granack of Opacki. Du kan också titta på utomhusgalleriet för nutida Gdansk skulptur. Varje år hålls Mozartiana-festivalen i parken. Det finns också en restaurang här. Vackra belysningar visas under semestersäsongen (kolla Oliwa Park Illuminations 2018/2019). Alldeles intill parken ligger den berömda Oliwa Archcathedral.

Stadion Energa Gdańsk

adress: Pokoleń Lechii Gdańsk 1, 80-560 Gdańsk

Stadion Energa Gdańsk är en multifunktionell, modern idrottsanläggning som fungerar som ett affärs-, underhållnings- och rekreationscenter. Designad för att kunna organisera stora evenemang upp till 45 000 tittare. Se besökstider på webbplatsen.

Den naturliga skönheten i bärnsten och hundraåriga porttraditioner i Gdańsk har blivit en inspiration för konceptet Letnica Stadium i Gdańsk. Takhöljen av moduler i sex orange nyanser återspeglar perfekt färgerna på bärnsten, och balkarna i ståltakstrukturen ser ut som fartygsramar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *