Sevärdheter Kielce

Share

Kielce ligger i hjärtat av Świętokrzyskie-bergen. Staden är pittoreskt belägen i sluttningarna av två asm: Kadzielniański och Dymiński, på stranden av den lilla Silnica.

En handelsordning bosatt bland ogenomtränglig skog var redan här på 1100-talet. Under detta århundrade uppfördes den första träkyrkan i Saint Adalbert här. Vid århundradet och 1100-talet blev Kielce egendom för Krakow-biskoparna. De förblev henne fram till det fyraåriga parlamentet. Kielce lokaliserades under tysk lag på 1300-talet. På den tiden var Castle Hill starkare befäst. På 1400-talet fick Kielce sitt vapensköld – en gyllene krona på ett rött fält och bokstäverna CK – Civitas Kielcensis. På 1500- och 1500-talet växte staden snabbt på grund av blomningen av koppar- och blymalmbrytning i området. Hantverk guilder skapades, två mässor om året ägde rum på Kielce marknaden.

Du kan börja sightseeing i Kielce från Sienkiewicza street. Det är den viktigaste gågatan i staden, byggd i 1800- och 1900-talets hyreshus. När vi går ner på Sienkiewicza-gatan kommer vi till Castle Hill. Den har en katedral från 1100-talet. Nuvarande byggnader är från 1600-talet. Katedralen är en typisk, tidig barock byggnad – det är värt att uppmärksamma plack på ytterväggen från Mała Street, med armbågs- och fotmönstret graverade, liksom 1600-talets alfabet. Under kyrkogården på kyrkogården finns Bartosz Głowackis grav. Inne i templet finns en underbar bild av Kielces mor till Gud, liksom gravstenar i renässansen.

Mittemot katedralen finns ett biskopspalats. Det byggdes av biskop Czekik i mitten av sjuttonhundratalet. Inuti finns de bäst bevarade barocka interiörerna i Polen. Vi kommer också att se en underbar utställning av polska målningar – vi hittar bland annat målningar av Witkacy och Olga Boznańska. Dessutom har palatset en utställning med gamla vapen och en utställning tillägnad marshal Piłsudski. Det finns en italiensk trädgård bakom palatset.

Bakom Castle Hill hittar vi en charmig stadspark med ett damm. I parken förtjänar en voljär med olika fågelarter och våren som beskrivs i Sisyphus-arbeten uppmärksamhet. Det finns också en skatepark vid stranden av floden Silnica.

Leave A Reply