Upptäck Polen

– Res till Polen

Łódź är den näst största staden i Polen. Det ligger i centrum av landet, på stranden av arton floder och bäckar. De första skriftliga referenserna kommer från första hälften av det fjortonde århundradet. De talar om att det finns en bosättning på denna plats, kallad Łódź. Bosättningen fick stadsrättigheter i början av 15-talet. Först var det en liten jordbruksstad som organiserade mässor och var platsen för ett antal hantverkstäder. Det sjuttonde århundradet förde stadens förstörelse och kollaps. I början av 1500-talet bodde här cirka 700 invånare, medan i början av 1700-talet bodde bara över nittio familjer i Łódź. I början av 1800-talet började Łódź snabbt utvecklas som en industristad. Detta gjorde det möjligt för staden att ligga på många floder och bäckar som kan användas som energikällor, liksom det faktum att markerna tillhörde den ryska regeringen, vilket underlättade att genomföra stora investeringar här. Arbetare och industrimän från olika delar av Polen, Tyskland och Ryssland kom till staden, som snart blev känd som ”det lovade landet”, och det fanns många judar bland dem. I slutet av 1800-talet var Łódź redan en stor industristad, en stad med fyra kulturer. Spår från denna period som storleken på staden är idag en av de största attraktionerna i Lodz.

Pałac Izreala Poznańskiego

adress: ogrodowa 15, Łódź

Izrael Poznanskis palats kallas ”Louvermuseet i Łódź” av en anledning. Det är ett uttryck för en industrins rikedom, ett föremål fullt av eklektisk arkitektonisk prakt och samtidigt ett av de mest representativa monumenten i Łódź.

Izrael Kalmanowicz Poznański köpte fastigheten 1877 vid korsningen mellan Ogrodowa och Zachodnia gatorna för att bygga en representativ plats för sin familj. Byggnadens arkitektoniska form påverkades av flera arkitekter, eftersom palatset utvidgades under flera år för att få sin prakt i neo-barock stil. Den ursprungliga designen av Hilary Majewski utvecklades senare av Adolf Zelingson och Franciszek Chełmiński.
Byggnaden är baserad på L-bokstavsplanen, med en trädgård i ryggen. Naturligtvis, liksom de flesta industriella högkvarter, var detta också i närheten av den imponerande storleken på Poznanski-fabriken.
Det mest imponerande är den södra delen av byggnaden, krönad med upphöjda kupoltak, dekorerade med figurer – allegorier om industrin.
Under en annan rekonstruktion 1898 kom ytterligare ett element – en vinterträdgård täckt med glaskupoler. Den södra vingen utsträcktes till väster, tack vare vilken en balsal byggdes på första våningen.
Vid den tiden lades två paviljonger till palatset från fabrikssidan: ett konservatorium med en våning med en glaskupol och en envåningshus, kopplingen mellan fabriken och palatset. Byggnadens slutliga form uppnåddes efter Izrael Poznanskis död 1903.
Detta fantastiska bostad kombinerade funktioner: representativa, bostäder och kommersiella. På första våningen var familjens privata del, medan på bottenvåningen, i huvudorganet, presidentens kontor, utbyteskontor, företag och kontor.
Sidovingen höll verktygslokaler och ett kök i källaren, samt färdigvarulager på bottenvåningen. Vinden var avsedd för service.
Förutom vinterträdgården kompletterades den representativa trädgården av en promenadträdgård med en rikt dekorerad fontän. Allt designat av Leon Grabowski, ägare av ett Łódź trädgårdsföretag.
Interiören och utsidan dekorationer är mättade med motiv och symboler modellerade på forntida konst och traditionerna för judisk kultur. Rummen är eklektiska med många inslag av jugendstil. Den mest imponerande verkar matsalen dekorerad med träpaneler, som har en stor skänk och öppen spis. Taket i representationssalen är dekorerat med målningar av Samuel Hirszenberg, en Łódź-konstnär som tvingas utarbeta ett stipendium finansierat av Izrael Poznanski och Markus Silberstein. Industriisten tilldelade en sådan blygsam mängd stipendium att det var svårt för konstnären att överleva. Han dog ung på grund av sjukdomar orsakade av knapphet. Målningarna var en form av återbetalning av stipendiet.
Under mellankrigstiden gjordes en annan rekonstruktion, tyvärr inte tillförde prakt till palatset, men ledde till byggnadsnedbrytning. Bland annat likviderades vinterträdgården, golvet lades till för Provinss kontor, som hittade sitt säte här. Under ockupationen förde det tyska kontoret ytterligare negativa förändringar – fontänen och taktak över huvudentrén likviderades. Balsalen, som delades med ett tak i två våningar, led också mycket. Efter kriget tillsattes den norra vingen, vilket reducerade och stängde palatsträdgården.

Piotrkowska street

adress: piotrkowska, Łódź

representativa gatan Łódź, en av de längsta shoppinggatorna i Europa, cirka 4,2 km lång, kör meridiellt i en rak linje, mellan pl. Wolności och Pl. Independence.

Från början var denna gata den centrala axeln kring vilken staden utvecklades, och dess utveckling gav spontant sin nuvarande form. Ursprungligen var gatan huvudsakligen en kommunikationsväg, men med tiden förvandlades den till en ”showcase of the city”, ett nöjes- och handelscenter, där hela den växande industriella agglomerationens liv koncentrerades. Gatan minskade avsevärt efter andra världskriget. Efter 1990 renoverades den gradvis och förvandlades till ett slags gångområde som till stor del spelar en liknande roll som marknaden för gamla städer i andra städer. Byggnader, stadsplanering, institutioner, restauranger, klubbar och pubar som ligger nära denna gata skapar sin speciella atmosfär av en kultkaraktär som når utöver Łódź.

Idag är Piotrkowska axeln för Lodz-agglomerationen. Det är här, eller nära, att nästan alla större offentliga administrationskontor, bankhuvudkontor, butiker, restauranger och massor av pubar finns. Det är här de flesta av Lodzs evenemang, festivaler, marscher och statliga fester äger rum.

Den del av Piotrkowska Street (gågata) som var stängd för trafik kallades ”bigl” av invånarna i Łódź. Nu kallas (hela) gatan definitivt oftare ”Pietryna”. Det är det kulturella, politiska, sentimentala, kommersiella och affärscentrumet i Łódź.

Efter byggandet av köpcentret Galeria Łódzka nära den södra änden av promenaddelen av Piotrkowska flyttade många butiker ut från gatan, vilket orsakade dess tydliga regression. Efter ungefär ett år började lokalerna efter övergivna butiker gradvis fyllas igen, även om vissa, i början av 2006, fortfarande var tomma. En liknande process observerades efter lansering av ett annat köpcentrum, nära den norra änden av gatan – Manufaktura Center.

Mellan ul. Tuwima a Nawrot är monumentet till Lodz Millennium Gorge, som är en personlig yta som täcker ett fragment av ul. Piotrowska; förmodligen är detta det enda monumentet av denna typ i världen som för närvarande innehåller 13454 personliga kuber.

Sedan den 1 juni 2009 finns gataspat på Piotrkowska Street, dvs. Zdroje, i form av granitpelare med statyer av barn och fisk, ger dricksvatten till fotgängare. Deras skapare är Łódź-skulptörer, Magdalena Walczak och Marcin Mielczarek, som också är monumentet till björn Uszatka, beläget på Piotrkowska gatan 87.

Plac Wolności

adress: plac Wolności 91-415 Łódź

Tidigare New Market Square. Inrättades under första halvåret På 1800-talet på en åttkantig plan. De utgående gatorna markerar världens riktningar. Den viktigaste byggnaden var och förblev rådhuset, det mest värdefulla monumentet i stil med klassisismen i Lodz.

New Town Market är början på Piotrkowski Route från 1800-talets industriella Łódź. Det var hjärtat i New Town och fick formen av en vanlig åttkant unik i Europa. Det är här gatorna som korsar i vinklar härstammar: Piotrkowska – Pomorska (tidigare genomsnitt), Nowomiejska (tidigare Piotrkowska) – Legionów (tidigare genomsnitt).
I sin centrala punkt finns en staty av Tadeusz Kościuszko.

Den nya marknaden under 1800-talet var en nyckelplats för den nya stadens tyguppsättning, skapad för nybyggare från Tjeckien, Preussen och Sakskonia. De handlade om produktion av tyger i hemverkstäder.
Planerna för byggandet av den nya staden fastställdes 1821. 202 tomter utsågs i fyra marknadsinriktade stadsdelar. Bosättningsområdet begränsades av följande gator: västra, norra, södra (för närvarande revolutionen 1905) och Wschodnia. I centrum av bosättningen var den Octagonal New Market, som ligger vid korsningen av ul. Piotrkowska och Średnia. Tegelbyggnader uppfördes runt marknaden. På två motsatta hörn, ul. Piotrkowska: rådhuset (1827) och den evangeliska kyrkan (1828). De utgjorde en slags ”port” på ul. Piotrkow. Bredvid kyrkan St. I den heliga treenigheten 1856 byggdes den tyska-ryska realskolan, senare ŁódŁ Craft School. Den nya marknaden var perfekt planerad med bibehållen principer för rumslig ordning. Endast tegelbyggnader i en våning byggdes bredvid den, som inte kunde överstiga det eleganta rådhuset.
New Town Market Square (Wolności Square) förvandlades till en marknad två gånger i veckan. Stallar byggda enligt H. Marconis design, så kallade kött och bageri ryser, en våning står skyddad av ett gemensamt tak.
På 1840-talet läggs trottoaren på torget.
Torget behöll sin marknadskaraktär fram till 1898, då era med spårvagnskommunikation började. Sedan blev han en representativ del av staden.
Den nya marknaden döpte namn på Wolności-torget 1918 efter oberoende.
Den centrala platsen är ockuperad av monumentet Tadeusz Kościuszko från 1930. Den 11 november 1939 förstörde de ockuperande myndigheterna i Lidzmandstad monumentet med antagandet att symbolerna för polskhet inte förstördes. Med deltagande av skaparen och skulptören Mieczysław Lubelski byggdes monumentet upp 1960.

Vid pl. Wolności är hem för många värdefulla historiska byggnader. Särskilt anmärkningsvärt är det Classicistiska rådhuset, eftersom det enda objektet med den nya marknaden har överlevt i oförändrad arkitektonisk form.
På det andra hörnet av ul. Piotrkowska, i närheten av stadshuset, ligger den före detta protestantiska kyrkan St. Church of the Holy Trinity (för närvarande katolsk). Det var en byggnad som var mycket lik arkitektonisk design som rådhuset, men efter återuppbyggnaden (1891-1893) förlorade den sin ursprungliga form.
Alldeles intill rådhuset, nr 2, finns ett hyreshus med det äldsta apoteket i Łódź. Inuti finns antika möbler från nittonhundratalet, på motsatt sida av torget, nr 9, står det andra hyreshuset ”Under lejonet”.
Vid pl. Wolności det finns museer: på nr 14 arkeologiska och etnografiska museet, och på nr 2 gren av museet för historia av staden Lodz presenterar historien för den katolska kyrkan i Lodz och Museum of Pharmacy History. Men de som är intresserade av vad som är underjordiskt, pl. Wolności inbjuder dig till den så kallade ”Rör”, en underjordisk kanal, en av de äldsta i Lodz. Ruttavsnittet öppnade 2008 är 142 m långt. Ingång till Tadeusz Kościuszko-monumentet.

Manufaktura

adress: Drewnowska 58, 91-002 Łódź

Dagens kultur- och underhållningscenter grundades på platsen för en tidigare textilfabrik. Tidigare fanns det en snurrkvarn med vävkvarn och tryckeri. Vävmaskiner servades också. Investeraren, som ville kombinera det gamla klimatet och traditionen med modernitet, gav byggnaden namnet ”Manufaktura”, samtidigt som den säkerställde att den arkitektoniska designen kännetecknades av den största funktionaliteten. Det enorma området innebär att bredvid många butiker finns det en plats för kulturcentra, som museer, teater och film, samt liten och stor gastronomi i form av kaféer och restauranger, och till och med ett disco-underhållningscenter. Fabriken i Łódź har fått rykte om att vara centrum för staden och är nu dess utställning jämförbar med Piotrkowska Street.

Som ett av de största shopping- och nöjescentret i Polen erbjuder Manufaktura olika möjligheter att tillbringa fritid. Shoppingälskare kommer att uppskatta de många butikerna och de varumärken de erbjuder. Fans av bra kaffe och god mat kan lätt gå vilse på de många kaféerna och restaurangerna som erbjuder en mängd specialiteter och nygrillad kaffe. Kultur- och konstälskare kommer inte att lämna Łódź Manufaktura missnöjda – lokalerna inkluderar MS2 Art Museum och Museum of the Factory. Det senare är särskilt värt att besöka på grund av själva fabrikens intressanta historia. Människor som föredrar aktiva former av tid kan använda en klättvägg, skate park, bowlinghall och till och med ett gym.

Tillverkning och evenemang som organiseras här är en fantastisk möjlighet att gå ut med vänner. Anläggningen är värd för konserter, danser och olika kulturella och underhållningsevenemang arrangeras. När man besöker Łódź kan man inte missa en så viktig punkt som Manufaktura. Det är helt enkelt omöjligt att lista alla attraktioner som väntar på besökare här, så det är bäst att kontrollera denna plats personligen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *