Sevärdheter Poznan

Share

Staden Poznań ligger i den västra delen av landet – i Stora Polen som ligger på floden Warta. Området Poznań är 261,85 km2. Poznań är en stad med poviaträttigheter uppdelade i 5 distrikt – Gamla stan, New Town, Jeżyce, Grunwald, Wilda.

Poznań är ett viktigt centrum för industri, handel, kultur, högre utbildning och vetenskap. Det tillhör också de ledande städerna i Polen ekonomiskt sett. Enligt den årliga rankningen av polska städer när det gäller attraktivitet för investeringar, är Poznań konsekvent kvalificerad bland de ledande voivodskapsstäderna. För närvarande är det en av fyra voivodskapstäder som kännetecknas av den högsta investeringsattraktiviteten och den lägsta graden av investeringsrisk. Den höga ekonomiska aktiviteten i Poznań måste påverka utsläppen av växthusgaser.

Rynek w Poznaniu

adress: Stary Rynek 1, 61-772 Poznań

Stadens centrala torg som ligger 1253 på vänstra stranden av floden Warta markerades på en fyrkantig plan med en sidolängd av 141 m. När det gäller storleken är marknadsplatsen Gamla stan i Poznań den tredje i Polen: efter Krakow och Wrocław.

På varje sida – marknadens fasader har 3 gator, som delar fasaden i två kvarter, där det finns 8 långa och smala byggnadsplaner (7-8 m breda, 35-43 m djupa). Från 12 gator från Market Square 4 (Wrocławska, Wroniecka, Wielka och Wodna) ledde de till stadens portar. Byggnader för den inre marknaden var avsedda för administrativa och kommersiella byggnader. Strax efter platsen byggdes stadshuset, stadsskalor och bås i den södra delen där. De ursprungliga byggnaderna, både inre och externa, var av trä. Men i slutet av det trettonhundratalet började gradvis stenbyggnader: Stadsvägen, gotiska rådhuset, på det fjortonde århundradet, Sukiennice.

Under första halvåret Ett team av hyreshus av byggare byggdes på 1500-talet. byggnadshus, uppförd av enskilda ägare av enskilda tomter. På 1600-talet skapades ett arsenal på platsen för brödslakterier, och slakterierna flyttades under vikt. I slutet av 1700-talet uppfördes ett vakthus. Dessa byggnader förstördes, byggdes om och byggdes om i deras grundläggande ramverk (förutom arsenal och tyghall) ombyggdes efter förstörelsen 1945.

Exteriör, träbyggnader började från det fjortonde århundradet, ersatt av tegelbyggnader. Takten för uppförande av murbyggnader ökade efter den stora branden 1471. Hyreshusar uppfördes först, två- och sedan tre våningar, vanligtvis två våningar (tre våningar), med sin gavel mot marknadstorget. Hyresgäster fyllde en bostads-, verkstads- och kommersiell roll. På bottenvåningen framifrån var det så kallade stor hall med en representativ och servicekaraktär. På baksidan av de främre hyreshusarna, åtskilda av en liten gård, fanns ett bakre hus med lager och verkstäder. Under åren har detta ursprungliga, enhetliga system genomgått många omvandlingar, inklusive under 1700-talet byggdes palats av rika ädla familjer: Działyński och Mielżyński byggdes på två tomter. Byggnaderna på den gamla marknaden förändrades avsevärt under 1800-talet och i början av 2000 1900-talet

västra fasaden av marknaden norra fasaden av marknaden östra fasaden av marknaden södra fasaden av marknaden
Efter krigsskadan, under striderna 1945, som täckte 60% av byggnadssubstansen (80 byggnader röstades fullständigt av bränder), började återuppbyggnaden samma år. Det genomfördes enligt strikt utvecklade bevarandeplaner för att återställa den gamla bilden till bruset. På 1950-talet uppfördes moderna utställningsbyggnader på platsen för det tidigare arsenal och tyghall.

Efter 1945 förlorade Old Market Square sin tidigare, dominerande affärs- och servicefunktion, och blev ett centrum i ett bostadsområde med platser för kulturinstitutioner. Butiker lämnades på bottenvåningen i vissa byggnader – ofta med presenter och souvenirer, och särskilt på sjuttiotalet öppnades flera eleganta barer, kaféer och restauranger. Efter 1990 upprättades huvudkontor för flera banker på Gamla torget och antalet gastronomiska anläggningar ökade.

Från 1880 till 1955 sprang spårvagnar genom Gamla torget. På senare år begränsades trafiken gradvis till 1970, då den stängdes för alla fordon utom med särskilda tillstånd.

I andra halvlek På 1800-talet gjordes ett gjutjärnvattenförsörjningsnät, gasnät och gaslampbelysning på Gamla torget och i början av Underjordiska elnätet från det tjugonde århundradet. I slutet av 1800-talet fick Gamla torget en ny yta. Den nuvarande ytan är resultatet av en grundlig rekonstruktion av torget i slutet av sextiotalet. I juni organiseras St. John’s Fair på Gamla torget och olika kulturevenemang på sommaren, inklusive några föreställningar av teaterfestivalen ”Malta”. På sommaren är trädgårdar öppna framför många lokaler.

Plac wolności

adress: plac Wolności, 61-001 Poznań

Namnet på Plac Wolności i Poznań är symboliskt. Det påminner Polen om att återfå självständighet efter 123 års partitioner. Idag, när vi inte längre hotas av faran att bli föremål för en annan stat eller tolerera trupper från andra länder på våra länder, har ordet ”frihet” fortfarande en viktig betydelse och det handlar inte bara om den geografiska dimensionen. Torget är en plats för många intressanta projekt, utställningar och händelser som syftar till att förändra vanor och se på den aktuella världen ur ett annat, nytt perspektiv.

En kort historia av Poznańs Wolności-torget
Detta område, en gång kallad Mousse Mountain, blev centrum av tyska Poznań efter Polens andra partition. Den fyrkantiga designen utvecklades 1793-1794 av den enastående arkitekten David Gilly. Enligt honom skulle staden likna en enorm trädgård, som han ville uppnå genom att skapa många torg förbundna med breda gränder. Den centrala punkten var att vara Wolności-torget – sedan Wilhelma.

Bredvid torget skapades huvudpromenaden, som nu är Karol Marcinkowskis aveny. Det var vid Plac Wolności i Poznań som uppkomsten av Greater Poland började den 27 december 1918. Gatan som kommer ut från det sydvästra hörnet av torget är uppkallad efter Franciszek Ratajczak, som dog under överfallet på byggandet av det preussiska polispresidentskapet och därmed blev det första offeret för upproret.

1919 är en tid för förändringar angående torget. Där den 26 januari samma år gjorde de en högtidlig ed om lydnad och troskap mot den polska staten, soldater från Stora Polen tillsammans med befälhavaren – general Józef Dowbor-Muśnicki. Detta minnes av en platta på torget. I april försvann två monument som uppfördes där av de tyska myndigheterna, och i juni fick platsen sitt nuvarande namn.

Plac Wolności, under mellankrigstiden kallade New Town Square, är för närvarande en rektangel som mäter 85 med 205 meter från söder, norr och öster omgiven av vägbanor. När du besöker denna plats är det värt att uppmärksamma det vackra hyreshuset i hörnet av Młyńska och 23 Lutego-gator, samt byggnaden från slutet av 1800-talet, där PZU för närvarande är baserat.

Kända byggnader vid Plac Wolności
En av byggnaderna under bevarandevård är hyreshuset vid Plac Wolności 5. Ursprungligen en envåningshus, med tiden blev det en byggnad med fyra våningar med en fasad gjord i modernismens anda, dvs utan dekorationer. Byggaren av hyreshuset – Josef Lissner – beslutade 1844 att öppna en antikvarisk bokhandel, bokhandel och ”fin konstaffär” på denna plats – det första privata galleriet i Poznań. Under mellankrigstiden bebyggdes bebyggelsen av många intressanta och utmärkta människor för Poznań. Bland dem var juveleraren Stanisław Szulc, Insurgent of Greater Poland, ägare av guldsmed- och urmakeriföretaget som grundades av sin far Walerian 1873, hans dotter Danuta née Szulce Sokolnicka, konsthistoriker och den första kvinnliga guldmedelsmästaren i Polen, Zdzisław Szulc – grundare av Museum of Musical Instruments.

Raczyński-biblioteket är en klassisk byggnad som uppfördes 1822-1828 och en plats där ledningen nu finns, en speciell samling och där tillfälliga utställningar äger rum. Biblioteket tar också hand om följande författares museer:

Henryk Sienkiewicz,
Józef Ignacy Kraszewski,
Kazimiera Iłłakowiczówna,
Jerzy Pertek.
Biblioteket öppnade 1829 var det första offentliga biblioteket i den Preussiska partitionen. Tyvärr förstördes det under kriget, och nästan hela boksamlingen brann. På femtiotalet började återuppbyggnaden. Bibliotekets byggnad öppnades 1 juli 2013. Ytan på den nya vingen är 11 tusen kvadratmeter. Investeringskostnaden uppgick till 72 700 739 PLN, varav över 40% kom från Europeiska regionala utvecklingsfonden. Under 2014 tilldelade kultur- och nationella kulturarvet biblioteket ett pris som betonade den rimliga användningen av EU-medel inom kulturutveckling. Han uppskattade lösningarna som användes i den nya byggnaden.

Fontäner med historia och modern
I den norra delen av torget står Hygien fontän. Det är ett monument med en konstgjord fjäder uppför Raczyński-biblioteket. Upphovsmannen var Edward Raczyński – huvudsponsor för de första vattenverket i staden, som bestämde sig för att sätta upp huvudbrunnen på Plac Wolności och dekorera den med en skulptur av hälsa gudinnan Higiei. Projektet genomfördes av arkitekten Christian Gottlieb Cantian från Berlin.

Sockeln var gjord av sandsten, och en bronsmedaljion placerades på sin sockel, som beskriver pionjären för naturmedicin, Wincent Priessnitz med inskriptionen: ”Ingenting bättre över vatten”. Under medaljongen var en lejonhuvud, från vilken flytande vatten i en tank monterad i botten.

Efter renoveringen av monumentet 2009 avslöjades det igen. En ny inskription placerades på den västra delen av piedestalen – en sammanfattning av fontänens historia.

2012 dök en ovanlig konstruktion ut på torget – Frihetsfontänen. Det designades av Agnieszka Stochaj och Rafał Nowak. Fontänen är byggd av två 10 meter höga

Collegium Maius

adress:  Fredry 10, 61-701 Poznań

Den historiska byggnaden byggdes i början av 1900-talet och fungerade som säte för koloniseringskommissionen, vars uppgift var att köpa polska mark och överföra det till tyska nybyggare. Det var en del av det representativa slottdistriktet, vars centrum var det kejserliga slottet. Under Stora Polen-upproret var det högsta folkerådet här. Byggnaden, kallad Collegium Medicum, blev en del av University of Poznań (för närvarande UAM) 1920. Sedan överlämnades den till medicinska fakulteten.

Efter återuppbyggnaden efter kriget 1958 fick huset sitt nuvarande namn. Det fanns fakulteter vid Adam Mickiewicz universitet och en separat, separat institution – Medical Academy Karol Marcinkowski. Intressant nog har byggnaden inte renoverats ordentligt på många år. Först 2005, efter att ha rengjort fasaden, återvände byggnaden sitt utseende som det var för hundra år sedan. Nattbelysning får också en speciell charm.

Den tre våningar hall med väggar fodrade med flerfärgade kulor är slående. Renoverat för tre år sedan imponerar det med ett vackert, dekorativt glasstak. Vid den tidpunkten, under bevarandearbetet, avslöjades tidigare målade polychromes och oljemålningar från 1905 på valv under valvet. Universitetsmyndigheterna förklarade att deras existens var känd från gamla foton och dokument, och verken målades över eftersom de kom från perioden för koloniseringskommissionen.

I lobbyn hittar du också en byst av Karol Marcinkowski. – Ibland tar människor bilder med honom – säger Paweł Binkowski. – Detta är ett element som visar att historien till Collegium Maius också är medicinska universitetets historia, även om studenter i smocken praktiskt taget inte ses längre – medger han. För närvarande på Fredry 10 finns det huvudsakligen rektorskontoret och dekankontoret för detta universitet. Uppdelningen av byggnaden i två universitet är lätt att känna igen. Läkare för rum och hallar har vita dörrar, medan resten är bruna.

När vi går uppför den majestätiska trappan passerar vi de karakteristiska målatfönstren. De skapades när filologer flyttade in i byggnaden. De innehåller bilder av polska litterära nobelprisvinnare: Sienkiewicz, Reymont, Miłosz och Szymborska. – Vi har två till. Ibland välkomnar vi till och med dessa glasmålningar. De är så våra – Paweł Binkowski skrattar. Förutom Nobelprisvinnarna har Ignacy Krasicki och Jan Kochanowski sina målat glasfönster. Varför? Den förstnämnda var den ”vetenskapliga kärleken” från den långsiktiga dekanen vid sena fakultet prof. Józef Tomasz Pokrzywniak. Den andra hedrades på detta sätt som en av de ledande första renässansdiktarna som han skrev på polska. Du kan hitta fler konstverk på fakulteten. Du måste bara vara försiktig så att du inte går vilse. – Utrymmet här är stort, även om det är väldigt intimt, och alla hittar sin favoritplats – förklarar Binkowski.

Park Mickiewicza 

adress: Fredry 7, 61-001 Poznań

Adam Mickiewicz Park i Poznań ligger mellan gatorna i Fredry, Wieniawskiego, Św. Marcin och Aleja Niepodległości. Det tillhör stadens mest magnifika parker. I början av 1900-talet var dess designer Joseph Stübben. I den centrala delen av parken finns ett damm med en hög gushing fontän som kyler invånarna under varma dagar. I parken kan vi träffa många intressanta flora-exemplar, inklusive platanträd, svarta tallar, Douglasgranar, ekar, hornstrålar samt manchurisk pil.

Teatr Wielki

Byggnadens historia som idag har Grand Theatre Stanisław Moniuszko börjar 1909. De prussiska myndigheternas antaganden om stadsplanering inkluderade byggandet av en ny byggnad av stadsteatern, som designades av Münchens arkitekt Max Littman. Byggnaden i nyklassisk stil uppfördes på fästningsbältet som omger staden. Fasaden var dekorerad med sex kraftfulla joniska kolumner, och tympanum krönades med en Pegasus-skulptur. En fontän framför teatern var en integrerad del av det arkitektoniska konceptet. Den representativa byggnaden kunde med frimodighet konkurrera med andra stadsteatrar i det samtida Europa. Byggandet av den nya teatern varade i ett och ett halvt år och den 30 september 1910 ägde den första premiären – The Magic Flute av W. A. ​​Mozart.
1919 övertogs teatern av de polska myndigheterna och den 31 augusti initierades föreställningen av Grand Theatre i Poznań av Moniuszkos Halka-skådespel. Många representanter för politik och kultur kom till den högtidliga invigningen. Till att börja med betjänade scenen också drama, det fanns också symfoniska konserter i teatern, men det var operaen och baletten som gjorde Poznań-scenen berömd och gjorde den till en av de viktigaste musikscenerna i Polen. Under efterföljande direktorat före kriget dominerades repertoaren av de polska kompositörernas verk och 1800-talsklassikerna i de franska, tyska och italienska operaerna. Ett team valdes noggrant och byggdes för att involvera enastående operakonstnärer.

Collegium Minus w Poznaniu 

adress:  ul. Wieniawskiego 1, Poznań

Byggnaden byggdes för Royal Academy-behoven i Poznań 1909 enligt Edward Fürstenaus design. Den ceremoniella öppningen ägde rum den 18 januari 1910. För närvarande husar den huvudsakligen universitets auditorium och rektorskontoret vid Adam Mickiewicz universitet, samt säte för SAUAM, Small Auditorium och andra universitetsbyråer.

Fasaden domineras av två kraftfulla portikoner med höga gavlar. Det runda tornet från sidan av järnvägsspåren byggdes som en plattform för det astronomiska observatoriet. I Small Auditorium, på den centrala väggen, finns en kopia av målningen av Jan Matejko. Etablering av Lubrański Academy (originalet husar Nationalmuseet i Poznań). Hallen och korridorerna är dekorerade med många plack och buster av personer utmärkta för universitetet och nationell kultur, som Fryderyk Chopin, Heliodor Święcicki och Edward Taylor. I maj 2010 uppfördes Heliodor Święcickis bänk framför Collegium.

Plac Cyryla Ratajskiego

adress: plac Ratajskiego, 61-738 Poznań

Fram till medeltiden hade den gamla judiska kyrkogården vid Meza Góra nås. När Ratajski-torget markerades (en gammal vägkorsning fanns redan här, en korsning av rutter: detta var vägen från vattenporten genom Kundorf till Jeżyce, korsning med lokala vägar) var det tänkt att vara ett nytt köpcentrum i staden, varför det ursprungligen kallades den nya stadsmarknaden. Runt 1803 skapades en plan för att markera en fyrkant på en fyrkantig plan, från vilken den centrala delen av fasaden förbises gatorna: Fryderykowska (mot Gamla stan), till Kundorf och Jeżyce, till Wilhelmowski-torget (Wolności) och mot Saint Marcin. Endast 180 byggnader stod här fram till 1806 [2]. I mitten av nittonhundratalet förändrades funktionen på torget, det planterades med träd och byggnaderna med en våning ersattes med hyresgäster i stil med den italienska renässansen. I slutet av 1800-talet fick torget en representativ karaktär – då skapades blommabädden, Perseus-fontänen uppfördes (skulpturen Andromeda och Perseus från den finns för närvarande i Wilson Park).

Under kriget, under andra världskriget, skadades byggnaderna på torget och delar av angränsande gator (Libelta, 3 Maja) allvarligt. Efter krigens slut, under åren 1952-1957, byggdes byggnader i stil med socialistisk realism på platsen för förstörda lägenheter (det planerades sedan att skapa ett bussdepot i hörnet av gatan Mielżyńskiego, som inte hände). Formgivare var Zygmunt Łomski, Adam Hahn och Danuta Hahn. För första gången i den historiska stadskärnan i Poznań höjdes byggnadshöjden till fem och sex våningar. Inledningen av Bolesław Bieruts besök i Poznań 1952 kollaps gavelväggen i den ombyggda byggnaden nr 6A. Författaren till projektet var Adam Hahn. De skyldiga arresterades omedelbart, och utredningen i detta fall varade tills Poznań juni 1956, då under stormningen av gripandet vid ul. Ärendefilen brände förmodligen.

Zamek cesarski

adress:  Święty Marcin 80/82, 61-809 Poznań

Imperial Castle är den sista och yngsta kungliga residensen i Europa. Det skapades för den tyska kejsaren Wilhelm II enligt designen av Franz Schwechten under åren 1905-1910. Det byggdes på modellen av medeltida slott – som en symbol för det tyska styret i Stora Polen. En intressant legend är förknippad med skapandet av slottet. När byggandet av det kejserliga slottet började 1905 såg alltid en grupp åskådare på arbetet. Den tyska borgmästaren i staden var förvånad över att observera bonden från Górczyn, som kom till byggplatsen varje dag och uppmuntrade arbetarna att arbeta hårt. På frågan av borgmästaren varför han – en pol – vill snabbt bygga ett tyskt slott, svarade bonden: ”Men profetian säger att när det cisterciensiska slottet i Poznań står, kommer Polen att stiga upp från de döda”. Och så hände det, snart första världskriget bröt ut och Polen återfick självständighet. Slottet var den huvudsakliga accenten för den så kallade slottdistriktet, som etablerades på platsen för rivna polygonala befästningar. När Polen återhämtade sig självständighet efter första världskriget blev slottet säte för universitetet i Poznań och polska presidenters bostad under deras vistelse i Poznań. Då var slottet aktivt i Matematikavdelningen vid universitetet i Poznań, vars kandidater bröt den tyska Enigma-chiffermaskinkoden på 1930-talet. Under andra världskriget återuppförde Albert Speer slottet till Hitlers bostad – en studie bevarades, som var en kopia av Führers kontor i Berlin och en balkong speciellt tillagd för tornet. En ceremoniell ingång från ul. Saint Martin 1945 förstördes slottet och till och med dess rivning tänkte på. Under återuppbyggnaden övergavs många delar av byggnadens inre, tornet förstördes under kriget sänktes. Sedan renoverades trädgården intill slottet, där det finns ett monument för offren för Katyn. I Rose Courtyard intill trädgården kan du beundra lejonens fontän, modellerad på den berömda fontänen från Granada i Spanien. På sommaren äger man många kulturevenemang på slottets gårdar. För närvarande är slottet hem för Castle Culture Center, Animation Theatre och Poznań Uprising Museum juni 1956. Framför slottet har det sedan 2007 funnits monumentet för Enigma Conquerors.

Stary Browar

adress:  Półwiejska 42, 61-888 Poznań

Stary Browar i Poznań är ett modernt köpcentrum som är ett äkta centrum för kultur och utbildning. Du kan handla här i över 200 butiker, äta bra, kommunicera med konst och bra design, delta i många workshops och evenemang, till exempel konserter, shower eller möten med intressanta människor. Art in Stary Browar definieras inte bara av skulpturerna, installationerna och den fantastiska arkitekturen som finns här, utan också av den nya verkliga urbane upplevelsen: konsten att köpa, sälja och skapa. Stary Browar är ett unikt levande centrum i staden som besöks av 9 miljoner människor per år. Det är en plats full av verkliga och inspirerande berättelser som skapar alla som korsar sina tegeltrösklar. Varje dag.

Stadion Lecha

adress: Bułgarska 17, 60-320 Poznań

Fotbollsarena i Poznan, belägen inom hjälpenheten Osiedle Grunwald Południe, i Kasztelanów-området vid ul. Bułgarska 17. Stadion ägs av staden Poznań. För närvarande används den av Lech Poznań fotbollsklubb

Leave A Reply