Sevärdheter Torun

Share

Toruń är en av de rikaste städerna i Polen. Förutom det stora antalet monument i Toruń kännetecknas också av deras bidrag till konsthistoria, hög nivå och originalitet. Toruns monument – deras internationella konstnärliga och historiska betydelse, erkända av UNESCO som världens högsta – är ett vittnesbörd och arv från det förflutna, Toruńs förstklassiga prakt – en av de största, rikaste och autonoma städerna i Republiken Polen

Trots det imponerande idag stora antalet Toruens obefläckade monument (i registret över arkitektoniska monument finns det cirka 2 700 föremål, inklusive cirka 410 de mest värdefulla), liksom deras höga konstnärliga klass, bör det komma ihåg att det som har överlevt till denna dag och väcker beundran och tittarnas beundran är bara en skugga av Toruns tidigare arkitektoniska prakt. Många stora och unika föremål finns inte längre idag – de revs främst på 1800-talet under Napoleonskrigen och den Preussiska partitionen; på denna punkt kan du till exempel peka på det imponerande Dominikanska klosterkomplexet med kyrkan St. Nicholas i New Town, andra gotiska kyrkor: St. George, Saint. Wawrzyniec, även det förna nya rådhuset, det medeltida Artus-domstolen, dessutom många grindar, torn och långa delar av stadsmuren, och slutligen en hel del stilfull patrician gotisk, renässans, rikt dekorerad och karakteristisk för Toruń som den tidigare hanseatiska staden och nordeuropeiska kulturen

Jednak także te wiele z tych budowli monumentalnych, które szczęśliwie ocalałe dziś istnieją, jakże odbiegają od oryginału i mimo renowacjom, nie dorównują często swojemu wyglądowi z czasów minionej wspaniałości.

Wybrakowany i zubożony architektonicznie jest np. mimo wszystko budzący zachwyt Ratusz Staromiejski, też Katedra Świętojańska czy liczne kamienice i pałace miejskie przekształcone w XIX w. na czynszowe, wielomieszkaniowe z uproszczonymi fasadami, zniekształconymi podziałami wnętrz i pozbawione bogatego i stylowego, charakterystycznego dla bogatych miast północnych wyposażenia.

I Toruń finns det monument från alla epoker, från medeltiden. Deras unikhet ligger inte bara i det höga konstnärliga värdet och mångfalden, utan också i deras betydelse för konsthistorien. De berömda monumenten i Toruń är värdefulla exempel på den bästa historiska arkitekturen och vittnar samtidigt om den tidigare ekonomiska och politiska makten Respublicae Thorunensis, en av de största och rikaste städerna med en unik juridisk status i det före detta polsk-litauiska samväldet

Idag är Toruń ett turistcentrum av internationell betydelse som inte bara erkänns av specialister inom turism och massmedia, utan framför allt av massorna av turister som besöker denna stad med 2,5 miljoner årligen.

Toruń – som ett av de mest populära turist- och kulturcentrumen – är en stad med extremt mångsidig, högklassig turisttillgångar och attraktioner – från världsomspännande rankning av många och unika arkitektoniska monument, till högnivå monument för konstnärlig konst (målat glas, guldsmeder, träsnideri, målning, etc. ), militära anläggningar från den stora 1800-talets Toruń-fästningen, astronomiska attraktioner, samtida konst, ovanliga natur- och rekreationsvärden, stadskontakt med Vistula, för kultur och folkarkitektur samlade i två eller nästan tre etnografiska parker

Toruń har 203 000 invånare, är säte för den lokala regeringen i Kuyavian-Pomeranian Voivodeship, och samtidigt ett viktigt kulturellt, vetenskapligt, ekonomiskt och kommunikationscenter i landets omfattning. Många kulturella, vetenskapliga och forskningsinstitutioner (t.ex. institutioner vid den polska vetenskapsakademin, det modernaste astronomiecentret vid Nicolaus Copernicus universitet) och ekonomiska institutioner, samt flera universitet, inklusive det äldsta och största universitetet i norra Polen, har sitt huvudkontor här.

Historiskt, och därmed kulturellt och kulturellt, är Toruń en Pomeranian stad. Det ligger på Chełmno-landet, som var det första territoriet för den Teutoniska staten; tillhör cirkeln av nordeuropeisk arkitektur, särskilt den södra Östersjökusten (om Toruns arkitektur här). Under den moderna perioden (om Toruń i modern tid här), fram till 1793 (II partition av Polen) var Toruń en av de tre så kallade av stora Preussiska städer – att vara i Royal Prussia och spela en betydande politisk, ekonomisk och kulturell roll här. Under mellankrigstiden var det platsen för Pomeranian-provinsens myndigheter.

Medan den södra delar av det moderna Torun (södra stranden av Vistula) ligger och Kujawy, som redan är en historiskt, regional och etnografiskt separat region, alltid Polen.
Samtidigt är Toruńs sydöstra gränser redan baserade på floden Drwęca, bakom vad ligger ett annat annorlunda historiskt område: Dobrzyń Land.
Idag är Toruń sätet för den lokala regeringen i Kuyavian-Pomeranian Voivodeship, den ligger i dess centrum, och Toruńska-dalen.

Leave A Reply