Upptäck Polen

– Res till Polen

Warszawa är en förlorad stad. 84% av de vänstra bankbyggnaderna före kriget förstördes. Mycket få byggnader överlevde, vissa byggdes om lägre med flera våningar, medan majoriteten av staden ersattes av fula kommunistiska byggnader. Jag skulle vilja presentera några av de byggnader som överlevde kriget eller byggdes om.

Kubickis arkader

adress: plac Zamkowy 4, 00-277 Warszawa

Kubickis arkader är en av huvudstadens mest ovanliga arkitekturutrymmen. Deras tegelkonstruktion baserad på massiva öppna bågar inrymmer en rymlig hall ansluten av en rulltrappa till kroppen av Kungliga slottet. Byggnadens historia går tillbaka till andra och tredje decennierna av det nittonhundratalet. Författaren till designen var Jakub Kubicki – en arkitekt som fortfarande utbildades under kung Stanisław Augusti.

staty av Nicolaus Copernicus

address: Krakowskie Przedmieście, 00-001 Warszawa

Ett enastående verk av en enastående konstnär, skapad på initiativ och med ekonomiskt stöd av Stanisław Staszic, en av de största företrädarna för upplysningstiden. Ett av de mest värdefulla monumenten från den klassisistiska eran i Europa. Monumentet för den geniska astronomen, som ligger framför Staszic Palace i Krakowskie Przedmieście i Warszawa, är en av de äldsta ursprungliga skulpturerna som dekorerar stadens allmänna utrymme. 1820, när Bertel Thorvaldsen var i Warszawa och slutförde kontraktet om monumentet till Prins Józef Poniatowski. Kontraktet, som uppgår till 2 000 dukater, tvingade skulptören att slutföra arbetet under ett och ett halvt år. I slutändan nådde astronomfigurens gipsmodell inte Rom från Warszawa förrän i slutet av 1827. Figuren gjutades i Jan Gregoire bellhop i Warszawa. Sockelkonstruktören var den välkända arkitekten Adam Idźkowski (författare till återuppbyggnaden av det saxiska palatset och katedralen St. John). Hörnstenen i monumentet lades i november 1828. Den ceremoniella avtäckningen ägde rum den 11 maj 1830.

Brama UW

adress:  Krakowskie Przedmieście 26/28, Warszawa

Universitetets huvudport vid Krakowskie Przedmieście är känd för alla. Detta är en av symbolerna för universitetet i Warszawa. Å ena sidan är det upptaget och livligt Krakowskie Przedmieście, och å andra sidan sjunker den akademiska världen i grönska. En värld vars ingång skyddas av två skulpturer placerade i nischer på båda sidor om porten. Det är Urania och Athena som symboliserar vetenskap och fred. De designades av Zygmunt Langman, modellerade på antika original som finns i Vatikanen. Porten själv uppfördes enligt designen av Stefan Szyller, en välkänd arkitekt, skapare av det tidigare universitetsbiblioteket.

Innan dagens universitets Main Gate byggdes fanns det en annorlunda grind med två små vakthus här. Det uppfördes 1732, så när det kungliga universitetet i Warszawa grundades hade det sina år och … ett konstigt öde. Vid den tidpunkt då tsaren Alexander undertecknade grundakten för universitetet 1816 såldes sill och vodka i vakthuset. Wyszynk passade inte den ambitiösa avsikten att upprätta en kunglig akademi. Därför, tre år senare, revs den gamla porten och de intilliggande två grindhusen.

År 1823 dök en ny grind upp, byggd på ett tre-och-en-halv meter stängsel, flyttade tydligt tillbaka till fastigheten. Det stod mer eller mindre där idag Huvudgården slutar och kalkträd som växer på båda sidor av universitetsgatan börjar. Denna grind varade ungefär samma ålder som sin föregångare, nästan ett sekel.

”Vår”, stående Main Gate fram till idag, grundades 1911 och minns fortfarande tiderna för det ryska universitetet i Warszawa. Ett år senare, på en av de första fotona (vykort), kan man se den klädd i ryska bokstäver och starkt blommig. Det var då tsarens högskola, som då var vår Alma Mater, firade den romerska familjens 300-årsjubileum.

Det första världskriget bröt ut och de ryska myndigheterna släpptes och universitetet återfick sin polska karaktär. I oktober 1916 krönades universitetsporten med universitetsemblemet. Upphävandet av en kronad örn omgiven av fem stjärnor var mer än bara en akademisk fest, det blev en patriotisk manifestation av polsk ungdom.

Denna örn dekorerade ”vår” grind i nästan ett kvart århundrade, tills tiden för den nazistiska ockupationen kom. Under andra världskriget var universitetet i Krakowskie Przedmieście, som alla polska akademier, stängt och tyska soldater bodde i dess murar. Örnen försvann från porten vid vilken den olyckliga bunkeren byggdes 1944. Under tre överfall av upproriska trupper andade han eld och försvarade en tysk fästning.

Efter kriget revs bunkeren, men universitetsemblemet – en krönad örn – passade inte de nya kommunisttiden. En örn direkt från PRL hängde över huvudporten. Det var inte förrän på 1980-talet som universitetsörnen återställdes. Idag uppmuntrar den renoverade huvudporten, med universitetsörnen stolt tittande upp ovanför porten, dig att gå in i det historiska universitetet i Warszawa och gå in i gästvänliga trösklar för det största polska universitetet.

Bristol hotel

address: Krakowskie Przedmieście 42/44 00-325 Warszawa

Hotel Bristol är känt för sin rika historia från 1901, professionell och engagerad service, utmärkt mat och vackra interiörer i art deco-stil. Hotellet ligger på en av de vackraste platserna i huvudstaden – på den kungliga rutten – nära Gamla stan, Kungliga slottet, Nationalteatern och i omedelbar närhet av presidentpalatset. Gäster som är intresserade av att organisera konferenser eller mottagningar Hotel Bristol erbjuder: 10 unika lounger – med en unik atmosfär, luftkonditionerade och med dagsljus, utrustade med den senaste tekniska och visuella utrustningen och med internetuppkoppling, med utsikt över den kungliga rutten eller parken.

Gamla Stan

adress: rynek Starego Miasta, 00-001 Warszawa

Gamla stan i Warszawa är en riktig huvudstadspärla! Det njuter med färgglada hyreshus och den unika atmosfären i smala gator. Inte konstigt att det har skrivits på UNESCO: s världsarvslista!
Se till att besöka Royal Castle. Det var här som konstitutionen av den 3 maj antogs – den första i Europa och den andra i världen. I det tidigare sätet för de polska härskarna, förutom lägenheter, kommer du också att se målningar av den berömda Rembrandt och duk av Bernard Bellott, kallad Canalett. På slottstorget står kungen Sigismund III Vasa, som på 1500-talet flyttade huvudstaden i Polen från Krakow till Warszawa. Detta äldsta och högsta sekulära monument i huvudstaden är ett stort landmärke där Warszawas invånare ofta ordnar möten. Den äldsta och en av de mest charmiga torgarna i Warszawa är Gamla stan. Du kan inte bli förälskad här! Det skapades i början av 1200- och 1400-talet. Här arrangerades firande och mässor, men även fångar genomfördes. Även om det har funnits i över sju århundraden har dess form knappast förändrats. Mitt på marknaden står ett monument över sjöjungfrun, som blev stadens emblem och beskyddare.

Krasinski Palace

adress: plac Krasińskich 3/5, 00-001 Warszawa

Krasiński-palatset byggdes under åren 1677-1695 för Płock-guvernören Jan Dobrogost Krasiński. Enligt designen av Tylman från Gameren fick den en barock karaktär. En karakteristisk del av byggnaden är en paus med en triangulär timpan. Under mellankrigstiden var palatset högsta domstolens säte. 1944 brändes byggnaden ned. För närvarande har palatset speciella samlingar av Nationalbiblioteket.

monument över Warszawa uppror

adress: Długa 22, 00-263 Warszawa

ett monumentalt monument för att hedra hjältarna från Warszawa-upproret beläget på östra sidan av Krasińskich-torget i Warszawa

Ujazdowski slott

adress: Jazdów 2, 00-467 Warszawa

Ujazdowski-slottet ligger i centrum av Warszawa, på den kungliga rutten, bredvid den kungliga Łazienki-parken och den botaniska trädgården, 5 minuter från Plac Na Rozdróżu. CSW är en plats för skapande, presentation och dokumentation av samtida konst.

CSW organiserar utställningar, visuella teaterpresentationer, föreställningar, samtida musikkoncerter, experimentella film- och videokonstshower, samt kreativa workshops samt konstnärliga evenemang på gränsen till olika discipliner.

Dessutom har Ujazdowski Castle ett konstnärligt bibliotek och läsrum samt en Videoteka som ger filminspelningar av konstnärliga evenemang.

Łazienki Królewskie

adress: Agrykola 1, Warszawa

Królewskie Łazienki är det vackraste park- och palatskomplexet i Warszawa, öppet för turister året runt, och ett av de vackraste komplexen av denna typ i Europa.

Parken Łazienkowski ligger nästan i centrala Warszawa, söder om Gamla stan. Du kan till exempel komma hit med bussar som avgår från Krakowskie Przedmieście.

I Łazienki-området kommer vi naturligtvis att se det berömda palatset på vattnet, teatern på vattnet, Myślewicki-palatset, det gamla orangeriet, Vita huset, eremitaget, det egyptiska templet, monumentet för Frederic Chopin eller Belvedere.

Slott i Wilanów

adress: Stanisława Kostki Potockiego 10, 02-958 Warszawa

barocka kungliga palats som ligger i Warszawa, i Wilanów-distriktet. Det byggdes 1681–1696 för kung Jan III Sobieski och Maria Kazimiera enligt designen av Augustyn Wincent Locci; sidovingarna tillkom under åren 1723–1729. Platsen för museet för kung Jan III: s palats i Wilanów.

Palatset tillsammans med den omgivande parken och byggnaderna har behållit den oförändrade arkitektoniska formen, historiska och konstnärliga värden. 1994 förklarades Wilanów-palatset med Morysin till ett historiskt monument. Det är en plats för kulturevenemang, konserter och möten. Det finns en trädgård bredvid palatset.

Teknisk universitetsbyggnad

adress: Stanisława Kostki Potockiego 10, 02-958 Warszawa

Konstruktion av byggnaden designad för Polytechnic Institute Tsaren Nicholas II av Stefan Szyller började i juli 1899 och varade i 2 år.

Byggnaden är ett typiskt exempel på arkitektur med hänvisning till stilen i den italienska renässansen och barocken. Dess representativa karaktär betonas av en monumental, två våningar fasad med rundade hörn. Byggnaden designades enligt de klassiska regler som antogs av de dåvarande universiteten i Europa. Byggnadens massiva bärande väggar var inte bara strukturen som stödde tak och tak, utan doldade ett nätverk av kanaler i det tidigare varmluftsvärmesystemet som levererades från det yttre pannrummet. Den solida konstruktionen överlevde bränder och kulskador under Warszawaupproret.

Vid utformningen av fasaderna i huvudbyggnaden ägnade Stefan Szyller mest ansträngning åt att forma fasaden med en magnifik utställning från torget. Enligt arkitekturparlante-principen betonades 1800-talsdekorationer av byggnader i hög stil: skulpturer och basreliefer, målningar, fresker och sgraffitos – allegoriska och symboliska framställningar, men framför allt betonade de allmänna byggnaders syfte, funktion och karaktär. Tsaren Nicholas II av Stefan Szyller började i juli 1899 och varade i 2 år.

Byggnaden är ett typiskt exempel på arkitektur med hänvisning till stilen i den italienska renässansen och barocken. Dess representativa karaktär betonas av en monumental, två våningar fasad med rundade hörn. Byggnaden designades enligt de klassiska regler som antogs av de dåvarande universiteten i Europa. Byggnadens massiva bärande väggar var inte bara strukturen som stödde tak och tak, utan doldade ett nätverk av kanaler i det tidigare varmluftsvärmesystemet som levererades från det yttre pannrummet. Den solida konstruktionen överlevde bränder och kulskador under Warszawaupproret.

Vid utformningen av fasaderna i huvudbyggnaden ägnade Stefan Szyller mest ansträngning åt att forma fasaden med en magnifik utställning från torget. Enligt arkitekturparlante-principen betonades 1800-talsdekorationer av byggnader i hög stil: skulpturer och basreliefer, målningar, fresker och sgraffitos – allegoriska och symboliska föreställningar, men framför allt betonade de offentliga byggnadernas syfte, funktion och karaktär.

Plac Zbawiciela

adress: pl. Zbawiciela, 00-573 Warszawa

Classicisttorget markerades omkring 1768 som en av stjärntorgarna i Stanisławowska Axis. Från den runda formen kallades den Rotunda. Det nuvarande namnet gavs officiellt 1922. Det kommer från den heliga Frälsaren som ligger på kyrkans torg.

Det är mötesplatsen för hbt-samhället. Det finns många pubar, restauranger och kaféer.

palats av kultur och vetenskap

addres: plac defilad 1, Warszawa

Den högsta byggnaden i Polen (och termer av total höjd), belägen i Warszawas centrum på Defilad Square 1. Ägaren till byggnaden är huvudstaden Warszawa. Palatset är sätet för rådet för huvudstaden och Warszawa, som möts och Warszawasalen. Det förvaltas av det kommunala företaget Styrelsen för Palac Kultury i Nauki Sp. z o.o. Byggnaden har funnits och monumentregistret sedan 2007.

Palatset var en ”gåva från det sovjetiska folket till den polska nationen.” Det byggdes 1952–1955 enligt den sovjetiska arkitekten Lew Rudniwa, som inspirerades av Moskva skyskrapor (känd utanför Ryssland som de sju systrarna), modellerad på amerikanska art deco-skyskrapor. Arkitektoniskt är det en blandning av socialistisk realism och polsk historism. Tillsammans med antennstödet, som är en integrerad del av spiran, har den och höjd på 237 meter.

Plac Europejski

adress: plac Europejski, 00-839 Warszawa

European Square – den yngsta av Warszawatorgarna, som öppnades i maj 2016 av en investerare som omger torget med höghus – topografiskt och estetiskt passar den in i antagandet om Västra muren med sin karakteristiska aversion mot linjer och rät vinklar. Om detta ska bli en ljus framtid, så var det. Motsatt sig den galna tendensen att stänga och stänga skapades ett öppet och tillgängligt utrymme, och den berömda Wirtz International Landscape Architects-studion blev inbjuden att designa den – och som ett resultat kan du hitta alla önskvärda komponenter i bra offentliga rum idag. Så det finns bäckar och fontäner, stadsmöbler, liten arkitektur och grönska, mångfaldig mark (inklusive sand), och fyrkantiga plattan är otillgänglig för trafik. Europeiska torget är förmodligen det enda torget i Warszawa under säkerhetsövervakning, det har också en särskild rökplats, som vanligtvis kännetecknas av privata utrymmen. Dessutom är den animerad året runt – det finns filmvisning här på sommaren och en bild på vintern. Ramen på torget innehåller också två väggmålningar, installationen I Love Warszawa, samt en Art Walk-passage i form av karakteristiska utställningsfönster där tillfälliga utställningar presenteras. Den europeiska torgens potential kommer att avslöjas fullt ut när allt som ska byggas i detta område uppstår – både från rondellen Daszyńskiego och gatan Grzybowska. Samtidigt är det här som Frontex huvudkontor, dvs European Border and Coast Guard Agency, ligger, vilket ger det internationella namnet på torget ett extra sammanhang.

 

Hälsningar från Aleje Jerozolimskie 

adress: aleje jerozolimskie, Warszawa

Hälsningar från Aleje Jerozolimskie – ett konstnärligt projekt av Joanna Rajkowska, vars centrala del är den konstgjorda datumpalmen som inrättades vid rondellen General Charles de Gaulle i Warszawa.

Handflatan avslöjades den 12 december 2002

Nationel Stadion

adress: al. Księcia Józefa Poniatowskiego 1, 03-901 Warszawa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *