Sevärdheter Wroclaw

Share

Wrocław är en stad där livets essens samlades,

Därför känner alla som kommer hit en unik atmosfär, pulserande av glädje och vänlighet, och många är angelägna om att återvända till att återigen dricka mötesstadens aura. Wrocław erbjuder dock sina turister mycket mer. Kanske är det därför resor kommer från hela Europa – italienska, franska, tyska, engelska och allt mer japanska blandar sig på huvudpromenaderna med det polska språket. Fascinerad av stadens skönhet besöker naturligtvis människor de viktigaste turistpunkterna, vanligtvis från Market Square. Han är livets centrum, livfull av aktivitet dygnet runt. På detta näst största torg i Europa (Krakow är först) kommer vi att se underbara, charmiga hyreshus, som har olika epoker. Färgglada, återställda fasader tvingar dig att stanna åtminstone ett ögonblick, men oftast finns det inget sätt att prata om tvång. De mest populära hyresbostäderna är naturligtvis Hansel och Gretel, som ligger i hörnet bredvid Garrison Cauldron, mycket mindre än andra och därför spännande med sin originalitet. I centrum av torget finns ett sent-gotiskt rådhus med ett 67-meters torn och en medeltida klocka. Torgens byggnader lockar uppmärksamhet så mycket att det är svårt att lämna. Så för att inte ge upp den estetiska upplevelsen kan vi stanna på ett av de många kaféer och restauranger med trädgårdar, där du kan tillbringa tid i en trevlig atmosfär. Här möts vänner och affärsmän, konstnärer, infödda invånare i staden och turister. Allt detta gör marknaden till en aktiv plats när som helst, där du kan prata tyst, ha en god tid, titta på gatukonstnärernas konst, gå och till och med köpa blommor för din älskade. Blomsterhandlare finns dygnet runt på Solny-torget intill marknadstorget, och blommorna som visas på deras monter ger intrycket av att vi befann oss i en enorm paradisträdgård.

 Ostrów Tumski

adress: plac Katedralny, ‎50-329 ‎Wrocław

Den äldsta delen av Wrocław, resterna av den första bosättningen som upptäcktes här kommer från 10-talet.

I århundraden var det föremål för kyrklig kraft, idag är det en atmosfärisk plats, populär bland älskare, vandrare och turister.

För över tusen år sedan var Ostrów en ö vid munningen av Oława till Oder. De äldsta upptäckta spåren av bosättning kommer från 10-talet. Sedan byggdes ett träfäste på Oder, som så småningom växte. På elfte och tolfte århundradet dök de första sten- och stenbyggnaderna upp i Ostrów, och redan på trettonhundratalet utvidgade de dåvarande Piast-ledarna i Wrocław slottet. Den monumentala byggnaden stod i området för dagens św. Martin. Deras rester är den gotiska kyrkan St. Marcin, han spelade rollen i slottets kapell

Wroclaw växte. Hundra år senare byggdes en ny bostad på Oders vänstra bredd, slottet förlorade sin betydelse och revs i slutet av 1500- och 1500-talet. Vid den tiden var Ostrów underlagt kyrkliga myndigheter, i den utsträckning det var en fristad för dem som begick brott i den sekulära delen av staden.

År 1807, vid tillfället av rivningen av befästningar runt staden, begravdes en arm av floden Odra, som avbröt Ostrów från öst, och Ostrów upphörde att vara en ö.

Kyrkors mor och älskarnas bro
Den äldsta byggnaden i Ostrów är en intim sent-romansk kyrka. St. Idzi, är från början av 1200-talet.

Cathedral Church. Döparen Johannes byggdes i gotisk stil på platsen där det tidigare stod mindre tempel. Det byggdes om och utvidgades flera gånger. Under andra världskriget, under belägringen, förstördes Festung Breslau nästan helt. Noggrant ombyggd, spelar den rollen som ”kyrkans moder” i Nieder-Schlesien.

Det finns många intressanta byggnader i Ostrów Tumski, inklusive 1200-talets Collegiate Church of the Holy Cross och Church of St. Bartholomew, monumentet till St. John of Nepomuk, ärkebiskopens palats, dumplingsport. Tumski-bron mellan Piaskowa Island och Ostrów är en populär mötesplats och turistattraktion. I över ett tiotal år har älskare hängt hänglås på det, vilket symboliserar hållbarheten för deras kärlek.

Det finns också Archdiocesan Museum – i över 100 år har det samlats monument av helig konst, som, återkallade från kultbruk, har stort historiskt och konstnärligt värde. Bland dem kan vi hitta ”Henrykows bok” från 13-1400-talet, med den första meningen på polska.

Muzeum Narodowe

adress: pl. Powstańców Warszawy 5; 50-153 Wrocław

Ett av de viktigaste polska museerna, främst kända från den extremt värdefulla samlingen av medeltida konst och den unika, den mest intressanta polska samtida konstsamlingen i landet.
Samlingarna, som har totalt nästan 200 000 föremål, inkluderar verk av polsk och europeisk målning, skulpturer, keramik, glas och hantverk. De mest värdefulla verk från medeltiden inkluderar skulpturen av tronen Maria på lejon från det fjortonde århundradet eller relikviteten Herma från Saint Dorothy gjord av förgyllt silver.

I de rum som är dedikerade till barock konst kan du se en del av den största samling av målningar av Michael Willmann i Polen som kallas ”Schlesien Rembrandt”. Galleriet för polsk konst på 1600- och 1800-talet visar verk av sådana kända konstnärer som Aleksander Gierymski, Artur Grottger, Jacek Malczewski, Jan Matejko, Józef Chełmoński, Henryk Rodakowski, Stanisław Wyspiański och Olga Boznańska.

Samlingen av polsk samtidskonst, å andra sidan, består av 20 000 utställningar och täcker alla konstnärliga discipliner från målning, grafik och ritning, skulptur, glas, keramik, fotografering till miljön, konceptuell design och dokumentation av händelser. Utställningen, som föreslagits av sin kurator Mariusz Hermansdorfer, är en presentation av omfattande uppsättningar av verk av utvalda konstnärer, från deras tidigaste till de sista. De visade verken inkluderar verk av bland andra Witkacy, Jarema, Nowosielski, Hasior, Lebenstein och de största samlingarna av verk av Magdalena Abakanowicz i Europa.

En intressant sak är den så kallade ”nyfikenhetskammaren”, där bland annat ett porträtt med rörliga ögon och en egyptisk mamma visas. Det är också värt att nämna verk av italienska, franska, holländska konstnärer samt konstnärer som är aktiva i Österrike och de skandinaviska länderna (dessa verk görs tillgängliga för allmänheten vid tillfälliga utställningar). De mest värdefulla föremålen för utländsk konst inkluderar ”Vinterlandskap med skridskor och en fågelfälla” från studion av Pieter Brueghel den yngre målningen ”På kvällen” av Wassily Kandinsky.

Uniwersytet wocławski

adress: plac Uniwersytecki 1, 50-137 Wrocław

 

en historisk administrativ byggnad vid universitetet i Wrocław som byggde grundstenen den 6 december 1728 på platsen för det medeltida Piast-slottet som förstördes mycket tidigare på den nuvarande universitetsplatsen. Samtycke till skapandet av ett jesuittuniversitet (Leopold Academy), byggandet av den nya byggnaden och de första ekonomiska resurserna kom från kejsaren Leopold I, och ytterligare byggande finansierades av hans efterträdare. Den ursprungliga designen antog byggandet av en barock byggnad över 200 meter lång med 3 torn. Från de planerade tornen skapades bara den nedre, den så kallade Det matematiska tornet, medan dess tvillingmotpart och det högsta centrala tornet, byggdes inte på grund av ekonomiska problem efter utbrottet av sjuårskriget. Dessutom förblev kroppen själv så småningom bara i cirka 2/3 (en del av den östra vingen var inte färdigställd) och är 171 m lång. Byggnaden kallas ibland Collegium Maximum.

Västvingen i det oavslutade tillståndet slutfördes 1730, och den östra vingen och det matematiska tornet byggdes mellan 1734 och 1737, och 1737 slutfördes länken mellan universitetsbyggnaden och universitetskyrkan. Inredningsarbeten började 1732 och fortsatte till 1739. Den tidigaste utsmyckningen av den västra flygeln började, som planerades som säte för universitetets huvudrepresentant och föreläsningsrum. Å andra sidan var den östra vingdekoren mycket mer blygsam, eftersom den var avsedd för munkar, ett katedral och ett bibliotek. De två sista anläggningarna har inte byggts.

I västra vingen skapades en serie representativa salar och auditorier med en mycket rik barock inredning, inklusive Auditorium Comicum (teaterhall; nedbränd på 1700-talet), Music Oratory (delvis förstört 1945, restaurerades vid 1900-talets början och nästan oförändrat) idag Leopoldinahallen och den ceremoniella trappuppgången. De rika interiörerna åtföljdes också av eleganta, bevarade fasader och entréportalen med en angränsande balkong på första våningen.

Den dekorativa östra porten och det tidigare apoteket (nu ett universitetskafé) med en barock fresko och rik stuckatur har också bevarats.

Den östra vingen har också en smidd, antik dekorativ galler som stänger en del av första våningen.

Ratusz

adress: Rynek 50, 50-996 Wrocław

Gamla rådhuset i Wroclaw är ett unikt monument över sekulär gotisk arkitektur på europeisk skala. Det är en 2-våningshus, 3-spårig byggnad på en rektangulär plan med en rektangulär bilaga till rådet och bänkbyggnaden intill nordfasaden och ett fyrkantigt torn. Beläget i centrum, byggdes det i flera byggnadsstadier under cirka 250 år (från slutet av 1200-talet till 1500-talet). Han tjänade som säte för stadsmyndigheterna och rättsväsendet i Wrocław, tjänade alla invånare i staden.
Den äldsta delen av stadshuset grundades enligt skriftliga källor omkring 1299. Denna del, då känd som konsistoriet (latinska monteringsplatsen), absorberas nu nästan fullständigt av ytterligare konstruktionssteg. Det fristående konsistoriet bestod av en tvåvånings källarhall, täckt med tak och ett torn intill väster. Efter att staden köpte sin arvtagare från sina ättlingar till sina rättigheter ökade kommunfullmäktiges prestige och kompetens avsevärt. Det blev nödvändigt att bygga ett nytt huvudkontor för den växande gruppen rådgivare. Under åren 1328-1333 byggdes en andra, mycket mindre praetoriumbyggnad (ledarna för latinska högkvarter) i närheten av konsistorn, som höll husets råd och bänkar. Byggnaden stängdes från norr av en domstol med en porslin på den. Under åren 1343-1357 tillsattes ett annat rum från sidan av domstolstorget: ett domstolrum med en pelare på bottenvåningen och Prinsens rum på första våningen, som fungerade som ett kapell. Ett golv byggdes också ovanför det tidigare konsistorn och praetoriet. Båda byggnaderna var täckta med ett gemensamt tak, källaren var välvt och tornet höjdes. Cirka 1368 klockan på klockan lanserades, vars timklocka har bevarats till denna dag. Ingången från öster är dekorerad med en representativ portal. Stadshusets slutliga form bestämdes av den stora återuppbyggnaden som gjordes under åren 1470 – 1480, då byggnaden förstorades med nästan hälften, vilket tillförde nya rum från söder och gav den en mer representativ karaktär. Tre projektioner med rikt dekorerade delar av golvet, hängande i form av fönsterfönster, lades till den nybildade södra rutten. De centrala och nordliga vägarna var täckta med ett gemensamt, högt tak och dekorerade med en rikt dekorerad gavel med toppar från öster. Den södra rutten och den nordöstra bilagan täcktes av separata nedre tak, också dekorerade med dekorativa gavlar från öst. 1510 Rådhusets fasad var gipsad och täckt med målningsdekoration. Lite senare placerades renässansportaler i domstolen och rådets kammare. Redan den 18 oktober 1536. ett nytt femfältsvapensköld från Wrocław (placerat 1530) placerades på stadshustornet. 1548 den nordöstra bilagan utvidgades från gårdssidan. I sin nya del finns ett rådskontor på bottenvåningen och ett bänkkontor på första våningen med ett renässansfönster mot gården. 1559 Stadshusens torn togs upp och täcktes med en renässanshjälm. 1580 klockan på den östra fasaden startades. 1615 bottenvåningens södra delning delades upp i flera mindre rum. Från 1808 Stadshusets inre försämrades gradvis. Det föråldrade objektet uppfyllde inte kraven i modern administration, och snart flyttade kommunfullmäktige till det närliggande nya rådhuset. De förstörde också representativa fasader på byggnader. Det var först i slutet av 1800-talet som de första bevarandearbetena genomfördes bland annat: logerna i den östra fasaden rekonstruerades, den västra fasaden dekorerades med fantasifulla pseudo-gotiska öppna gavlar. En ny, magnifik trappa byggdes inuti. På 1930-talet utfördes ytterligare arbeten. Stora hallen återställdes i en tre-navsform, nya golv lades, den östra fasaden gipsades och en ny ingångstrapp till den centrala projektionen byggdes på södra sidan, som rekonstruerade den tidigare lösningen. De kommersiella kojorna som omger rådhuset togs också bort. Under striderna för Wrocław 1945. Stadshuset skadades allvarligt. Hans representativa karaktär återställdes av honom av många återuppbyggnad och underhåll efter kriget.
Från början av dess existens har rådhuset bevittnat många viktiga historiska händelser och en representativ plats där Wrocław myndigheter fick utmärkta gäster. Denna tradition fortsätter idag. De viktigaste världsledarna, monarkerna, prästerskapen och konstnärer var värd för rådhusväggarna. I källaren finns en av de äldsta gastronomiska anläggningarna i Europa – den legendariska Świdnicka Cellar.

Wyspa słodowa

adress: wyspa Słodowa 10, 50-266 Wrocław

Avskilt från Millsön med en smal bäck – Klara Flood Vent, ansluten till den med den lilla Słodowa-bron, och med ön Bielarska – den 20 meter långa St. Klara på kanalen – Vent of Klara, en rest av Mills of St. Clare. Den första av dem – fastigheten till Order of Poor Clares – byggdes 1242, och den andra – av Franciscans of St. James – 1275. Efter en tid blev den senare också tillhörande beställningen av St. Clares, därav deras namn. Båda öarna kallades ursprungligen Bielarska Tylna och Bielarska Front dagens Słodowa från malthus som opererade där sedan 15-talet. Namnet kom från guilden av linnblekare som verkade i detta område.

Öarna var tillhörande St. Klara från medeltiden, när de stannade utanför stadsmuren, genom artonhundratalets utvidgning av befästningar på höger bredd av Oder, fram till omkring 1807–1810, då befästningarna revs och öarna själva blev stadens egendom. Vid den tiden byggdes järnbroar mellan öarna och bostadsutvecklingen av öarna började. En del av ön Słodowa förblev emellertid outvecklad fram till slutet av 1930-talet. sport- och rekreationsskydd för ungdomar.

Under första hälften av 1900-talet genomfördes en rutt som förbinder Odra-floden två genom Wyspa Slodowa. Under belägringen av Wrocław i slutet av andra världskriget förstördes nästan alla öens byggnader, bara några av byggnaderna har överlevt, inklusive båda nämnda kvarnar.

I slutet av 1900-talet rensades öarna upp och Oder-vandringslederna markerade dem. Det används också som en plats för offentliga utomhusevenemang och konserter.

Stadion Śląska

adress: aleja Śląska 1, 54-118 Wrocław

Leave A Reply