Sevärdheter Zakopane

Share

Zakopane är den högst belägna staden i Polen: dess stadsdel sträcker sig från 750 till 1000 m över havet. Inom de administrativa gränserna för Zakopane finns det fortfarande en del av Tatrabergen (med den högsta punkten – toppen av Świnica – 2301 m), samt Gubałówka (1120 m). Den högsta arbetsplatsen i Polen är det meteorologiska observatoriet vid Kasprowy Wierch – 1985 m över havet. Den centrala punkten i Zakopane – skärningspunkten mellan ul. Krupówki och Kościuszko ligger på en höjd av 838 m över havet.
Staden ligger i Podtatrzański-diket, mellan Tatra-bergen och Gubałówka-kullen, som redan tillhör Beskiderna. Det är den södra delen av Podhale – en piemonte-region, från norra Tatras. Dalen som Zakopane ligger i är en del av Podtatrzański-diken, begränsad från söder av Tatras i norr av Gubałowski Foothills.

Wielka Krokiew

adress: Bronisława Czecha 1, 34-500 Zakopane

Det mest kända polska skihoppet. Polens vagga hoppar och framgångar sedan starten 1925. Skaparen är Karol Stryjeński – arkitekt, konstnär, älskare av Tatrabergen och högländerna. 1922 vann han en tävling om en regleringsplan, dvs en rumslig utvecklingsplan, Zakopane. I planen föreskrevs uppdelning av Zakopane i zoner. Den södra delen av staden, vid foten av Krokwia, skulle vara ett idrottsdistrikt, där skidhoppet var huvudrollen. För att uppnå detta inledde Stryjeński i slutet av 1922 inrättandet av företaget ”Park Sportowy” under ledning av präst-bergsbestigare Jan Humpola. ”Sports Park” fick ett positivt yttrande från statsrådet för naturskydd.

Byggandet av kullen var långsam på grund av brist på pengar. Arméhjälp erhölls, och i januari 1925 stödde kommunfullmäktige i Zakopane ”Idrottsparken” med en subvention för kullen. Den 22 mars 1925 öppnades skihoppet officiellt.

Stanisław Gąsienica-Sieczka vann den första tävlingen här och nådde 30 och 36 m.

Sedan dess har skidhoppet moderniserats flera gånger. För närvarande förändras infrastrukturen gradvis. Det är värd för VM-tävlingar på vintern och Grand Prix på sommaren. Den moderna linbanan – byggd 2008 – tar också turister till Wielka Krokiew på sommaren, varifrån den vackraste utsikten över Zakopane är. Under övergångsperioder, dvs på lediga dagar från tävlingar och träning, är denna anläggning ett mycket populärt turistmål tack vare den observationsplattform som är byggd på toppen av kullen.

Vid Wielka Krokiew finns en linbana tillgänglig tillsammans med en utsiktsterrass för besökare

Morskie Oko

adress: Morskie Oko, 34-500 nästa Zakopane

Rutten till Morskie Oko är förmodligen den mest populära spåret i Tatra-bergen, och även i hela Polen. Det är den största av alla glaciala sjöar i Tatras, som samtidigt anses vara den vackraste. Det ligger i en dal, som är en del av Rybiego Potok-dalen, cirka 25 kilometer från Zakopane (14 kilometer i en rak linje).

Turismen i denna region började i början av 1800-talet och den första fjällstugan på denna plats byggdes 1836. Den brann ned i en brand 1865. Den nästa, byggd 1874, brände i tur och ordning 24 år senare – 1898. som vi kan besöka idag, öppnades 1908. och har 77 bäddar som måste bokas några månader i förväg.

Undrar du hur du kommer till Morskie Oko? Den största sjön i Tatrabergen ligger 25 km från Zakopane. Den exakta adressen är Morskie Oko, 34-500. Vi kan välja att resa med bil eller resa från Zakopane med buss – men vi når parkeringsplatsen i Palenica Białczańska vid Oswald Balzer-vägen i Łysa-rensningen.

Från och med nu måste rutten på 8 km täckas till fots (gångtid cirka 2:30 timmar), en asfaltväg som går genom skogen eller hyra en vagn eller släde. Bussen från Zakopane till Morskie Oko stannar vid Zakopane järnvägsstation – vi betalar 10 PLN för resan. När vi reser måste vi ta hänsyn till att tillgång till Morskie Oko kan ta oss lite tid. Först och främst står trafikstockningar på åtkomstvägen på spel.

På vägen till Morskie Oko passerar vi Wodogrzmoty Mickiewicza – ett vattenfall som består av tre kaskader med en totalhöjd på 10 meter. Till vänster går leden mot vandrarhemmet i Roztoka-dalen.

Krupówki street

adress: Krupówki, 34-500 Zakopane

Krupówki Street är för närvarande ett hundra meter. Dess namn kommer från Krupówki-rensningen, genom vilken denna gata passerar. Röjningen, som ligger mer eller mindre i sin centrala del, tillhörde en gång Krupowski-familjen. Tidigare sprang en stig genom den, som kopplade till varandra Zakopane Nawsie på Kościeliska Street med Kuźnice. I sin övre del gick stigen genom en tät skog, i mitten genom ängar och träsk, och i den nedre delen sprang den mellan de få byggnaderna.

Ursprungligen anslöt den Kuźnicka Huta till kyrkan på Kościeliska Street, och av denna anledning var det en ofta färdad rutt och fick betydelse över tid. Runt 1870 blev det en vanlig gata. Vid den tiden bosatte sig Krupówki bara på den plats där Kuba Gąsienica-Kołodziejs hus låg. Det är för närvarande precis ovanför postkontorbyggnaden. Semesterfirare stannade ofta på denna plats.

Under de följande åren växte gatan, och turister som framträdde mer och mer trångt innebar att handel och gastronomi väcktes framför allt annat. Tack vare detta beslutade många att öppna sina företag inom detta område, främst handel med olika typer av varor. De mest utvecklade är naturligtvis försäljning av souvenirer och kulturprodukter för högland.

När han är i Zakopane, kommer varje turist att gå runt Krupówki minst en gång för att titta på många skyltfönster och bås och känna en blandning av höglandskultur och lokal folklore. Det är här som olika utomhusevenemang ofta äger rum, tack vare vilka turister kan ha det trevligt och deras vistelse är mycket mer varierad. Många restauranger och mataffärer säkerställer också att besökare inte vill lämna denna plats för snabbt.

På Krupówki finns det också många hotell, pensionat och andra platser som erbjuder boende i hjärtat av Zakopane, varifrån allt ligger nära. Det är en mycket bra plats för en bas på de omgivande Tatra-spåren.

Leave A Reply